poniedziałek, listopada 05, 2012

Dyniowy dżem z cytrusami.

Sezon na dynię w pełni więc kolejny przepis z nią w roli głównej.


Dziś aromatyczny, pachnący pomarańczami dżem z dyni. Kusi kolorem, zapachem i smakiem:)


z cytrusami


***


Składniki: 2 kg pokrojonej w kostkę dyni, 3 pomarańcze, 2 lub 3 cytryny ( zależy czy damy więcej cukru), 40 dag cukru, pół łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka cynamonu


Wykonanie: Pokrojoną dynię zasypać cukrem i odstawić na min 2h. Gdy puści sok postawić na niewielkim ogniu. Zetrzeć skórkę ze wszystkich pomarańczy. Wycisnąć z nich sok oraz z cytryn. Dodać przyprawy i dusić na niewielkim ogniu aż dynia zmięknie a sok odparuje. Przekładać do słoików i odwracać do góry dnem słoiki. Zostawić je tak aż ostygną.


***


z cytrusami


***


z cytrusami


 


Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. ach, robiłam podobny!
    jest znakomity. i ten szałowy kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie:) kolor robi robotę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam taki domowy dżem z dyni, jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. szukałam sposobu na zagospodarowanie dyni, która zalega od miesiąca w spiżarni - jutro robię Twój dżem - dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolorek i pewnie smak obłędny :)

    OdpowiedzUsuń