poniedziałek, kwietnia 01, 2013

Sernik owocowy wg przepisu Siostry Anastazji

 Ten sernik króluje w tegoroczne święta na stole. Przyciąga kolorem i przekonuje smakiem:) Możemy go zrobić z każdymi owocami, kusi mnie z musem truskawkowym który mam zamrożony, a jak się skuszę to pokażę zdjęcia:)

sero brzoskwiniowiec z biszkoptami

 ***

SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Biszkopt ciemny: tak jak w jasnym + 3 łyżki kakao

Wkładka serowa: 60 dag zmielonego sera, 30 dag cukru pudru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 6 jaj, 15 dag margaryny

Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Masa budyniowa:  1/2 l mleka, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 łyżka cukru waniliowego, 4-5 łyżek cukru, 25 dag masła

_________________________________________________________________

WYKONANIE: Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp 160- 180 stopni ok 30- 40 min. Upiec tak oba biszkopty.

Wkładka serowa: Dobrze utrzeć margarynę z cukrem na gładki puch, stopniowo dodawać po 1 żółtku, ser oraz wsypać budyń. Ubić pianę z białek na sztywno i wymieszać na końcu z resztą masy.  Piec ok 30 min w temp 180 stopni. Aż się lekko zrumieni.

Masa owocowa: Zawartość puszki brzoskwiń przełożyć wraz z syropem do miski, zmiksować blenderem na mus, dolać 0,5 l wody i zagotować. Gdy dojdzie do wrzenia wyłączyć i wsypać galaretki, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 h żeby masa zaczęła tężeć. Możemy ją zrobić z dowolnymi owocami, np z puszką brzoskwiń lub z 1 kg dowolnych owoców rozprażonych na ogniu.

Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej budynie, dodajemy cukier. Gotujemy pozostałą część mleka i gdy się zagotuje wlewamy rozpuszczone budynie. Mieszamy na ogniu aż zgęstnieje. Ostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie rozcieramy masło i miksujemy je z wystudzonym budyniem.

Przełożenie: Biszkopt ciemny- połowa masy budyniowej- wkładka serowa- druga połowa masy- tężejąca masa owocowa- biszkopt jasny- polewa.



sero brzoskwiniowiec z biszkoptami

sero brzoskwiniowiec z biszkoptami

13 komentarzy:

  1. cudowny, zwłaszcza ta brzoskwiniowa wkładka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciasto jak zawsze - idealne :) truskawki... mniam... i ładny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektownie wygląda to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gość: , ti0012a380-dhcp1548.bb.online.no10 kwi 2013, 08:52:00

    Witam!Ten ser jak sie upiecze to co ten upieczony mam dac wtedy na ciasto?:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drogi Gościu ser pieczemy osobno i ostygnięty przekładamy masą według kolejności:) pieczemy ok 30 min.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gość: , pgu45.internetdsl.tpnet.pl13 lip 2013, 20:00:00

    jakie wymiary miała blacha?

    OdpowiedzUsuń
  8. czemu nikt nigdy nie pisze, o wymiarach blachy! bezsensu takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy wkładka serowa jest łatwa do wykonania? Chcę mieć pewność, że mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. JAKIE WYMIARY MA BLACHA

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyszło a jakie pyszne . Dziękuję

    OdpowiedzUsuń