Unknown

 Wiosna już w pełni zagościła na zewnątrz i w naszych kuchniach. U mnie gościem specjalnym stał się dziś rabarbar:) Uwielbiam to warzywo, nawet go zasadziłam w ogródku. Nigdy nie miałam szczęścia do dobrego ciasta ucieranego, zawsze wchodziło coś nie tak, aż do dziś.


Jest puszyste, z chrupiącą skórką. Niebo w gębie:)


puszyste ucierane ciasto z rabarbarem 


Składniki: (na formę 24x24) 6 jajek, 1 kostka margaryny, 3 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 2 łyżeczki proszku do  pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego,


Owoce: użyłam 3 łodygi rabarbaru


Wykonanie: Jajka i margaryna powinny być w temp pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i ucierać dość długo na gładką masę. Stopniowo dodawać żółtka. Nadal ucierać, żeby masa była gładka i jednolita. Mąkę i proszek przesiać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Ubić osobno białka i wymieszać razem. Wylać na formę i piec ok 60 min w temp 180 stopni. Piekłam w elektrycznym ok 50 min funkcja góra- dół, a na ostatnie 10 min sam dół. Przed zjedzeniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.


puszyste ucierane ciasto z rabarbarem


Czas na piknik z home&you - półmetek!

Etykiety: edit post
15 Responses
  1. Moj pierwszy rabarbar w tym roku jeszcze przede mna. Ciasto wyglada kuszaco, tak domowo :)


  2. bettycook Says:

    UU, wygląda bardzooo smacznie :) Ja również w niedługim czasie zabieram się za rabarbar.


  3. malwinkanr1 Says:

    Kawał dobrego ciacha! :)


  4. mostownica Says:

    O! Czyli u Ciebie też rabarbar! :) Takie coś bym właśnie zrobiła, gdybym nie zrobiłam mojej tarty.
    Ciasto wygląda obłędnie pysznie, takie puuuuuuuuuchate! :)


  5. Jakie puszyste i do tego rabarbar - trzeba korzystać, póki sezon ;)


  6. Ależ pysznie wygląda, prawdziwe wiosenne ciasto ;) Zapraszam na mój blog: przystolewogrodzie.wordpress.com



  7. olciaky Says:

    szybkie i pyszne ciacho!
    minimum pracy, maksimum satysfakcji!:))


  8. Mniam, rabarbar, jeszcze w tym sezonie nie robiłam z nim ciasta, muszę to zmienić :) Pozdrawiam


  9. anetin Says:

    wygląda baardzo apetycznie :) uwielbiam ciasta z rabarbarem


  10. Mniam! Uwielbiam rabarbar, to mój ulubiony dodatek do wiosennych wypieków. A zrobienie ciasta ucieranego właśnie z nim, to mój coroczny, przyjemny obowiązek! ;-) Twoje wygląda bardzo pysznie! :-)


  11. gin86 Says:

    Wygląda tak słonecznie, letnio i pysznie... :) Ja też chcę rabarbar...


  12. Unknown Says:

    jaka szkoda, że na margarynie....


  13. Kiedy dodać rabarbar?


  14. Anonimowy Says:

    Wlasnie , co z rabarbarem ? Zostal w ogrodku ? 🤣


Prześlij komentarz