Jak w każdy weekend coś dobrego dla łasuchów:) Dziś tort kawowy z frużeliną wiśniową.
Jest dość pracochłonny ale myślę że warto:)
Przepis na frużelinę wiśniową podpatrzyłam na mojewypieki.com
Jest dość pracochłonny ale myślę że warto:)
Przepis na frużelinę wiśniową podpatrzyłam na mojewypieki.com
***
Składniki:
Biszkopt ciemny: 3 jajka, pół szklanki
mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,1 czubata łyżka kakao, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru kryształu, 2 łyżki zimnej wody
Biszkopt jasny:
4 jajka, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa : 1 litr mleka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek cukru, 4 żółtka, 4 płaskie łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 kostki masła i 3 łyżki esencji rozpuszczalnej kawy (zalanej wrzątkiem)
Frużelina wiśniowa: 280 g wiśni (lub innych owoców - mogą być mrożone), 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 0,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Biszkopt ciemny: Oddzielamy białka od
żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej
masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem, kakao i lekko mieszamy.
Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni. Upiec dwa ciemne biszkopty.
Biszkopt jasny:
Ubić piane z białek. Do ubitej piany dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać stopniowo żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 30 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy go wzdłuż na dwie części.
Masa:
1/2 l mleka zagotować z cukrem w rondelku. Do pozostałego 1/2 l mleka dodać żółtka, obie mąki - dobrze wymieszać żeby płyn był bez grudek. Wlać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Powstały budyń przykryć ( żeby nie zrobił się kożuch) i odstawić do ostygnięcia.
Kostki masła (odstanego w temp pokojowej) dobrze ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Gdy powstanie jednolita masa dzielimy ją na pół. Jedną część przekładamy do drugiej miski i miksujemy z rozpuszczoną kawą. Ile jej damy zależy od nas ale nie przesadźmy bo masa może się zważyć.
* jeśli masy są dla nas mało słodkie możemy podczas ucierania dodać cukru pudru oraz ulubionego alkoholu
Frużelina wiśniowa: Można też użyć wiśni z kompotu.W garnuszku owoce zasypać cukrem i grzać na niewielkim ogniu, żeby cukier się roztopił a sok puści. Dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy osobno z paroma łyżkami soku powstałego przy podgrzewaniu i wlewamy do garnka. Mieszamy. Masa zgęstnieje jak kisiel. Dodajemy żelatynę i odstawiamy z palnika. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przełożenie tortu: biszkopt ciemny- masa kawowa- biszkopt jasny- frużelina wiśniowa- biszkopt jasny-masa budyniowa- biszkopt ciemny
Apetyczny tort ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFrużelina wiśniowa z tego przepisu jest przepyszna! Tort musiał smakować cudownie, bo i tak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPiękny :) Jak z najlepszej cukierni :) Równiutkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały! Musi smakować świetnie, bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńooo.. taki weekendowy deser to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek, choćby mały! :D
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie cudowny deser:) Wart, każdej minuty spędzonej w kuchni:)
OdpowiedzUsuńPiękny tort, rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńOjej smakowity i tak pięknie przygotowany. Choć nie jestem łasuchem z ochotą bym posmakowała. Ciepło pozdrawiam ;
OdpowiedzUsuńPiękny tort w przekroju:)
OdpowiedzUsuńPiękny tort napewno bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńChciałam zaznaczyć,że w sposobie wykonania ciemnego biszkoptu nie jest podane kiedy wlewamy zimną wodę :)
OdpowiedzUsuńa po co ta woda w czekoladowym biszkopcie????
OdpowiedzUsuńna jaką dużą tortownice ten tort?
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa wyszła mi za rzadka i zwazyla sie mimo ze wcale nie dodalam kawy.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa używam do masy budyniowej margaryny która ucieram z cukrem pudrem. I najlepiej żeby ta margaryna była prosto z lodówki nie ciepła. Można też pomieszać margarynę z masłem. Ale samego masła nigdy nie daje bo raz mi się tak masa zwarzyla w dodatku masło miałam miękkie bo stało w temp pokojowej.
UsuńJaki jest rozmiar tortownicy?
OdpowiedzUsuńczy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć?
OdpowiedzUsuńJak jest średnica blaszki ?
OdpowiedzUsuńTo ciasto można zrobić na blaszce
OdpowiedzUsuń24na36 tylko ciemny robię z podwójnej porcji i kroje na pół,a jasny z podanej porcji.
Wychodzi super
Acha nasączam blaty ,rozmiar tortownicy to 26 wg podanego przepisu
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać czy masła 500g, dawniej kostka masła miała 250g , kiedyś robiłam ten tort i jest przepyszny teraz chcę zrobić w blaszce prostokątnej
OdpowiedzUsuń