Unknown
Po ostatnich słodkościach na blogu dziś będzie słono i konkretnie. Wiejski domowy smalec z kiełbasą (choć nieco tłusty;) to pyszny dodatek do chleba. Smarowidło robię raz na jakiś czas a wtedy się nie nudzi. Aromatyczne i idealne do domowego chleba :)
Składniki:
0,5 kg słoniny, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 2 duże lub 3 średnie cebule,2 ząbki czosnku, pieprz, sól, pół łyżeczki majeranku

Wykonanie: Słoninę pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do rozgrzanego rondelka. Smażyć na średnim ogniu aż słonina się wytopi i nabierze złotego koloru. Ważne żeby nie przykrywać słoniny pokrywką, ponieważ będzie strzelać pod pokrywką :))) Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę i dodać do podprażonej słoniny. Smażyć całość aż cebula się zrumieni. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodać pokrojoną drobno kiełbasę i doprawić przyprawami. Rozlać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Etykiety: edit post
14 Responses
  1. Nashelly Says:

    Domowy smalec, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl


  2. Ania Says:

    Bardzo dobry zimą do chleba :) Jakoś na drugi plan schodzi jego kaloryczność, gdy zajada się go z kromką świeżego pieczywa :)


  3. Nigdy nie robiłam, ale uwielbiam jak od czasu do czasu tata nam podaruje domowy smalec, gdzie skwareczek jest więcej aniżeli smalcu. Do tego kiszony ogórek i jest najlepsze śniadanie


  4. Jak to możliwe, że dopiero teraz trafiłam na Twój blog?! Świetnie wygląda i widze tu same pyszne przepisy! Na pewno jeszcze do Ciebie wrócę :)


  5. Marta Says:

    Muszę się zaopatrzyć w dobrą słoninę i poczynić smalec :)


  6. anetin Says:

    uwielbiam z ogórkiem kwaszonym i jak jest duuuużo cebulki :) dostaje w prezencie od mamy i jakoś sama jeszcze nie robiłam nigdy ;)


  7. Anonimowy Says:

    To akurat nie moje smaki:) Ale u Ciebie wszystko zawsze wygląda pięknie i bardzo smacznie:)


  8. Konkret :) Jak byłam mała często jadłam smalec, teraz rzadziej, ale nadal lubię :)


  9. ladylaura. Says:

    Z chęcią bym zjadła kawałek chleba z takim smalcem.


  10. grojec Says:

    no to robimy !


  11. Unknown Says:

    Ze względu na cebulę, nie da rady zbyt długo przechowywać. Dziś właśnie po długiej przerwie, poczyniłem do cudo. Pozdrawiam po 5ciu latach😁


  12. Unknown Says:

    Ogórki są kiszone,skwaszona to możesz mieć minę.


  13. Anonimowy Says:

    Do smalcu na gazie (jak się gotuje) warto do dać łyżkę wody ,wtedy smalec jest biały. Jesienią, maja mama dodawała jabłko.


  14. Anonimowy Says:

    Witam! A ja po usmażeniu zlewam smalec a resztę mielę i ponownie mieszam ze smalcem. Super ze świeżo upieczonym chlebem i ogórkiem kiszonym.


Prześlij komentarz