Unknown
Jeśli lubicie domowe pasztety i smarowidła to ten przepis jest dla Was:) Nawet mięsożercom powinien smakować. Bardzo aromatyczny. Jeśli często robicie rosół i żal Wam wyrzucać warzyw to wykorzystajcie je do takiego pasztetu.
Inspiracją był przepis z bloga poezja smaku.



Składniki (na 1 foremkę keksówkę):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 średnie marchwie
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia formy 
 Wykonanie:
1.  Marchew, pietruszkę, seler i por wyciągamy ugotowane z rosołu. Lub (jeśli nie mamy rosołu) gotujemy z dodatkiem soli do miękkości w wodzie i odcedzamy. Warzywa blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
2. Soczewice wysypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, przekładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy ok 15 aż się rozpadnie. 
3. Na patelni rozgrzewamy ok 6 łyżek oliwy z oliwek i lekko podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy zmiksowane warzywa i ugotowaną soczewicę (jeśli zostało w niej trochę wody, można ją odlać). Całość chwilkę smażymy.
4. Przyprawy (poza czosnkiem) rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do naszej masy. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Po upieczeniu jego smak będzie nieco łagodniejszy. Zdejmujemy z ognia, lekko ostudzamy, wbijamy jajka i energicznie mieszamy z pasztetem. Gotową masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w temp 190 stopni ok 50-55 min.

9 Responses
  1. nie jadałam nigdy jeszcze warzywnego pasztetu, ale Twój wygląda tak zachęcająco, że ślinka mi cieknie;)
    Zapraszam na http://obiadgotowy.blogspot.com/


  2. Bubu Says:

    warzywny pasztet? w sumie czemu nie? Wygląda apetycznie :)


  3. zawsze zjadamy warzywa z rosołu :) nigdy się nie marnuja, zresztą! Nie umiem zjeść zupy bez warzyw :D
    Ale mogłabym kilka odłożyć, ażeby uzyskać takie fajne smarowidło :)
    Wygląda super!


  4. Foodmania Says:

    wygląda pysznie! muszę wypróbować przepis :)


  5. judik Says:

    Pyszny do kanapeczki! :-)


  6. Taki domowy musi smakować obłędnie, a na dodatek wiem co jem :)


  7. Mała Says:

    Czy taki pasztet można zamrozić?


  8. Anonimowy Says:

    Jem go z Twojego przepisu co roku :)


  9. Unknown Says:

    To jest najlepszy przepis na pasztet z warzyw jaki robiłam w życiu! Kocham i powtarzam jak tylko mam waezywa


Prześlij komentarz