Unknown

 Dla lubiących wyraziste smaki:)


ostro


 


Składniki: 80 dag wieprzowiny, 1/3 papryki czerwonej, 1/3 papryki żółtej, 1/3 papryki zielonej, 330 ml soku pomidorowego, puszka fasoli czerwonej, 5 dag suszonych grzybów mun ( w zależności jak dużo ich chcemy), pół pora, sól, pół łyżeczki pieprzu cayenee, papryka słodka, łyżeczka suszonego lubczyku, łyżeczka curry, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 suszona papryczka chili, 1 ząbek czosnku,


Wykonanie: Mięso dobrze umyć, pokroić na podłużne kawałki, zalać wodą na wysokość mięsa i na małym ogniu ugotować wywar, aż mięso lekko zmięknie. Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Wlać sok pomidorowy. Dodać pokrojoną drobno paprykę w podłużne paski, pora, grzyby. Gdy warzywa zmiękną dodać resztę składników i przypraw. Można lekko zabielić śmietaną.


 


ostro


 


Winiary inspiruje - KONKURS

Etykiety: 2 komentarze | edit post
Unknown

Osłodzi każdy szary dzień :)


z migdałami


 Składniki ciasto: 3 szkl mąki, 1 jajko, 3 żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru pudru, 1 kostka margaryny, 1 łyżka śmietany. ( proporcje na 3 duże tarty)


Składniki krem: mała śmietana 12%, brzoskwinie w syropie ( dodałam z domowych przetworów robionych przeze mnie w tym roku),2 jajka, 3 łyżki cukru, garść migdałów


Wykonanie: Zarobić ciasto. Rozwałkować koła i wyłożyć formy.


Podpiec w piekarniku na ok 20 min 180 stopni aż się lekko zarumieni.


Krem:  Ubić jaja z cukrem, dodać śmietanę, miksować jeszcze chwilę. Dodać migdały. Wylać  między brzoskwinie ( odsączone) ułożone na podpieczonym spodzie. Posypać migdałami. Piec jeszcze 20 min aż masa się zetnie.


z migdałami


z migdałami




 


 

Unknown
Kolorowo, słodko i pysznie !

tort limonkowy bez pieczenia



Składniki: 1 paczka biszkoptów okrągłych, 1 duża paczka biszkoptów podłużnych, 1 śmietankę kremówkę 30%- 250ml, 3 limonki, pół pomarańczy, 0,7 kg jabłek, 2 brzoskwinie, 1 budyń waniliowy, 1/3 kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka brzoskwiniowa, 2 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie: Jabłka i brzoskwinie obieramy, trzemy na tarce, odciskamy sok. Przekładamy do garnka, wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do jabłek. Prażymy często mieszając aż sok odparuje. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, brzegi- podłużnymi. Kładziemy ostygnięte jabłka.

Żelatynę rozpuszczamy w niecałe 1/3 szkl gorącej wody, gdy ostygnie wlewamy ją do ubitej śmietanki. Ubijając dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z limonki i startą na małych oczkach skórkę z 1 limonki.

Gotujemy budyń według instrukcji, gdy ostygnie ucieramy go z margaryną. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodałam też 2 łyżki likieru cytrynowego.Jak ktoś nie ma- nie musi być.

Na nasze ułożone jabłka kładziemy warstwę biszkoptów i wylewamy  masę z kremówki.Gdy ciut stężeje kładziemy masę budyniową. Ozdabiamy wedle upodobań:)

pycha




owocowy tort



Przepis bierze udział w konkursie "Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!". Produkt Apart Natural, które mnie zainspirowały to:

Żel pod prysznic Morela i Pomarańcza: http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,31,morela-i-pomarancza.html          oraz Awokado i Limonka

http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,28,awokado-i-limonka.html


Etykiety: 7 komentarze | edit post
Unknown

Mój zdrowy i smaczny początek tygodnia!  


sniadanie


Wykonanie: 2 nektarynki wrzucamy do blendera na mus,wyciskamy sok z połówki pomarańczy, na wierzch dajemy jogurt naturalny i ulubione płatki.


 


zdrowo


Pomysł zaczerpnięty od Gruszki (http://www.gruszkazfartuszka.pl/)

Unknown
Aromatyczne i rozpływające się w ustach:)
Dlaczego niedzielne? Bo do poniedziałku już ich nie ma!

rogaliki

Składniki:  
60 dag mąki (może być ciut więcej, tak do 80 dag), 30 dag margaryny, 2 lub 3 całe jajka, szczypta soli, cukru pudru ( zależy jak słodkie chcemy),1 łyżka cukru kryształu, 10-15 dag drożdży, 4 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie: nutella domowa (śliwkowa) z posiekanymi orzechami. Można użyć powidła, marmolady.

rogaliki

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w kubku z łyżką cukru i ze śmietaną, wlać do pozostałych składników. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na kształt koła, przeciąć je na krzyż lub jeszcze raz, na brzegach kłaść farsz i zwijać do środka. Piec w temp 180 stopni ok 30 min. (aż się ładnie zrumienią:)

rogaliki

Życzę wszystkim smacznej niedzieli! :)
Etykiety: 4 komentarze | edit post