Unknown
Mój pierwszy blok czekoladowy uważam za udany:) Mocno czekoladowy z bakaliami i kandyzowanymi owocami rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z miesięcznika Smaki Życia, lecz został przeze mnie nieco zmieniony.
 Składniki:
  • 1/2 szkl wody
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  •  2 łyżki kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • garść rodzynek
  • garść  pokrojonych migdałów/ lub orzechów
  • garść owoców kandyzowanych
Wykonanie:
 Formę wykładamy waflem.* W garnku połączyć wodę, cukier, kakao, masło i pokrojoną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników i zagotowania. Zdjąć z ognia. Powoli wsypywać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, rodzynki, orzechy i owoce. Herbatniki nie powinny być drobno rozkruszone ponieważ podczas mieszania i tak się nieco pokruszą. Gotową masę wykładamy do formy, przykrywamy waflem i odstawiamy na ok 4 h w zimne miejsce żeby masa stężała.
*jeśli nie chcemy wykładać formę waflem to wystarczy ją zastąpić folią spożywczą.


 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szybkie-ciasta-edycja-jesienna

Unknown
Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na śniadanie. Coś dla tych co lubią zjeść na ciepło, i nie mają zbyt dużo czasu rano:) 
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Składniki: (na formę o wymiarach: )
  •  6 kromek chleba grahamka
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka 2%
  • 2 łyżki masła (1 do roztarcia,1 na wierzch)
  • 1  jabłko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: 
 Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie musi być grubo). Dno wyłożyć połową chleba. Jabłko obrać, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na chlebie. Posypać je rodzynkami i przyłożyć drugą warstwą chleba. ( Jeśli mamy wyższą formę możemy dodać 3 warstwę i zwiększyć zalewę o 1 jajko i 0,25 l mleka). W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, cynamon, gałkę. Mieszanką zalać całość. Wierzch obsypać skórką pomarańczową i małymi kawałkami masła. Całość zapiec bez przykrycia w temp 180 stopni na ok 15 min. Aż masa się zetnie a wierzch ładnie zarumieni.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania


Unknown
Nadmiar jabłek sprawia że próbuję je ciągle wykorzystywać. Dlatego dziś szarlotka z kruchym ciastem i biało czarnym biszkoptem. Proste a efektowne ciasto na jesienne ( i nie tylko:) wieczory.

***
Składniki:
Kruche ciasto: 5 żółtek, 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl c.pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru ( niekoniecznie), 2 czubate  łyżki kaszy manny

Biszkopt: pozostałe z ciasta 5 białek, 15 dag cukru, 5 dag mąki zwykłej, 6 dag mąki ziemniaczanej, sok z 1 połówki cytryny, 1 łyżka proszku do piecz., 1 łyżka kakao


Wykonanie: 
Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną masę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao. Wyłożyć na jabłkach. Najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną. 
Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180 stopni.

Przełożenie ciasta:
kruche ciasto -jabłka- biała masa biszkoptowa- ciemna masa biszkoptowa- kruche ciasto

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/nie-byle-jaka-szarlotka
Etykiety: 28 komentarze | edit post
Unknown
Ostatnio kombinowałam co tu zjeść na śniadanie w piątek.... i po raz pierwszy zrobiłam sałatkę z wędzonej makreli. 
Jestem nią pozytywnie zaskoczona.
I jeszcze robi się ją bardzo szybko:)
Składniki:
  •  1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanej cebulki 
  • 1 plaster żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz, sól
  • http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/sniadania-do-pracyszkoly" target="_blank" title="Śniadania do pracy/szkoły
Wykonanie: 
Z makreli usunąć ości i grubo ją pokroić ( lub podrzeć w dłoniach). Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki skroić i odcedzić. Dymkę i ser posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i solą według uznania. Przed schowaniem do lodówki przykryć miseczkę folią.




Unknown
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to zdrowa i sycąca na długo wersja płatków owsianych - inaczej:)
Nasze dodatki do placuszków możemy dowolnie zmieniać w zależności od smaku i ochoty. 
Mi przypadła do gustu ich cytrusowa wersja z sokiem pomarańczowym :)

Składniki: (dla 2 osób)
  • 1,5 szkl płatków owsianych (górskich)
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub razowej
  • 1 mandarynka
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka otrąb pszennych (lub zarodków)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pokrojone migdały
 Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać 3 szkl wody, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu ok 5-8 min. Mieszać.Gdy zmiękną odcedzić je przez sitko i dobrze wypłukać pod zimną wodą. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, miód, cynamon, słonecznika, otręby oraz pokrojone cząstki mandarynki. Dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać ciepłe, polane miodem i posypane migdałami.







http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania