Unknown
Gdy zostaje mi dużo mięsa z rosołu to zazwyczaj wykorzystuję je na następny dzień. Wtedy robię z nim łazanki lub takie krokiety:) Proste ale bardzo smaczne. Świetnie nadają się też do czerwonego barszczu.
Składniki: (na ok 20 krokiecików) 
  •  0,5 kg zmielonego mięsa ( może być mieszane -drobiowego, wołowego), 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • sól, pieprz
- ok 12- 14 lekko słonych naleśników
- 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto z tłuszczem. Dodajemy zmielone w maszynce mięso i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy dość drobno skrojone pieczarki, tak żeby odparowała z nich woda. Dodajemy je do mięsa i dobrze mieszamy. Naleśniki układamy tak żeby zachodziły na siebie. Kładziemy farsz wzdłuż naleśników i całość zwijamy. Kroimy na 10 cm części. Każdy z nich panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.



Unknown
Ciasta z dodatkiem miodu kojarzą mi się z nachodzącymi świętami. W domu rozchodzi się cudowny zapach. Moja ulubiona masa do tego ciasta to grysikowa, jest idealna do domowych powideł śliwkowych.
Można też stwierdzić że miodownik jest dość ekonomiczny, bo w jego skład wchodzą tylko 2 jajka:)

 Składniki:
Ciasto miodowe: 60 dag mąki, 30 dag margaryny, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 20 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Masa grysikowa: 0,5 l mleka, 4 łyżki grysiku, 1 kostka masła, 20 dag cukru pudru
Dodatkowo: 1 słoik powidła ze śliwek

Wykonanie: 
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zarobić w jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować, położyć na blaszce i każdy piec w temp 160-180 stopni ok 35 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa grysikowa:  W mleku ugotować grysik i pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę z cukrem i stopniowo dodawać zimny grysik. Masę dobrze zmiksować na jednolity krem.
Przełożenie ciasta: Masę grysikową dzielimy na 3. Każde ciasto smarujemy cienko powidłem i kładziemy na nim warstwę masy. Przykrywamy ją kolejnym plackiem pokrytym powidłem. Na ciasto znów dajemy powidło i masę i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Etykiety: 15 komentarze | edit post
Unknown
Po ostatnich słodkościach na blogu dziś będzie słono i konkretnie. Wiejski domowy smalec z kiełbasą (choć nieco tłusty;) to pyszny dodatek do chleba. Smarowidło robię raz na jakiś czas a wtedy się nie nudzi. Aromatyczne i idealne do domowego chleba :)
Składniki:
0,5 kg słoniny, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 2 duże lub 3 średnie cebule,2 ząbki czosnku, pieprz, sól, pół łyżeczki majeranku

Wykonanie: Słoninę pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do rozgrzanego rondelka. Smażyć na średnim ogniu aż słonina się wytopi i nabierze złotego koloru. Ważne żeby nie przykrywać słoniny pokrywką, ponieważ będzie strzelać pod pokrywką :))) Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę i dodać do podprażonej słoniny. Smażyć całość aż cebula się zrumieni. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodać pokrojoną drobno kiełbasę i doprawić przyprawami. Rozlać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Etykiety: 14 komentarze | edit post
Unknown
To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie smakowało. W książce 100 Nowych ciast siostry Anastazji jest znane jako Migdałowiec (wierzch ciasta jest w nim obsypany prażonymi migdałami). 
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
Masa:  1 l mleka, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 lub pół szkl cukru kryształu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, łyżka alkoholu, 1 budyń śmietankowy (ok 47 g)
Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka żelatyny, 1 paczka herbatników 330g (mogą być kakaowe lub 2 małe paczki mieszane)

Wykonanie:  
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.

Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.

Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.

1.Nałożenie masy budyniowej.
 2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa. 
5.  Druga warstwa herbatników.
6. Na drugą warstwę herbatników kładziemy śmietankę i posypujemy czekoladą.
i




Etykiety: 23 komentarze | edit post
Unknown
Pyszna delikatna i krucha tarta z gruszkami. Możemy dodać do niej każde owoce.A wersja z kruszonką jest na prawdę wciągająca:) Użyłam dużej formy o średnicy 31 cm.
Kiedyś proponowałam Wam tartę z tym samym kremem lecz z brzoskwiniami i migdałami ->
http://kuchenne-zapiski-m.blogspot.com/2012/10/brzoskwiniowa-tarta-z-kremem.html

***
Składniki:
Ciasto:  2 szkl mąki pszennej, 200 g margaryny lub masła (koniecznie zimnego), 2 żółtka, pół szkl cukru, 1 łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:  2 całe jajka, 330 g śmietany 12%, 2 łyżki mąki, łyżeczka aromatu waniliowego, 3 łyżki cukru (lub wg uznania)
Kruszonka 100 g mąki, 50 g margaryny, 50 g cukru
Dodatkowo: odsączone gruszki w syropie lub z kompotu

Wykonanie:  
Ciasto:  Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie wywałkować koło na tartę i dobrze nakłuć ciasto widelcem. Podpiec ok 13 min w temperaturze 180 stopni.
Masa śmietanowa:  Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, aromat i mąkę. Ucierać jeszcze 5 min. Gruszki położyć na podpieczonym spodzie, zalać masą śmietanową.
Kruszonka:  Tłuszcz roztopić i gorący wlać do miski z mąką i cukrem. Zarobić ciasto i pokruszyć palcami w grudki. 
Ciasto zalane masą śmietanową pieczemy 20 min w temp 180 stopni, po tym czasie posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20-25 min. Tak żeby masa śmietanowa była zwarta a kruszonka upieczona.




 
Etykiety: 8 komentarze | edit post