niedziela, października 21, 2012

Kawowa Panna Cotta z likierem

 


Słodki deser dla smakoszy kawy z małym dodatkiem likieru z kasztanów.


 


z likierem


Składniki: 1 śmietanka 250 ml kremówka 30%, 3/4 szklanki mleka, 3,5 łyżeczki żelatyny, dowolny likier- 100 ml, 3 łyżki cukru,2 łyżki kawy,


Wykonanie: Pół łyżeczki likieru rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Likier podgrzewam w kąpieli wodnej i dodajemy żelatynę. Wlewamy rozpuszczoną kawę w 1/3 szkl letniej wody i dodajemy 3 łyżki. Jeśli lubimy mocniejszy aromat kawy możemy dodać 4. Mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy do kieliszków i odstawiamy aż wystygnie, potem wkładamy do lodówki żeby likier zastygł.


Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/3 filiżanki zimnej wody wody.


Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę. I mieszamy na małym ogniu aż się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodną masę wlewamy na zastygnięty likier.


Deser po ok 3-4h w lodówce powinien być gotowy. Ale najlepiej zostawić go na noc w lodówce:)


z likierem


Sprawdzone menu na imprezy!

3 komentarze:

  1. Likier z kasztanów ? mmm...ciekawe jak smakuje :) a panna cotta chodzi za mną od jakiegoś czasu.Pysznie się prezentuje .

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałam ten likier od znajomej z Włoch gdzie ten likierek jest tam znany:) pyszny, choć szczerze to ogromnej różnicy mdzy orzechowym nie ma;)

    OdpowiedzUsuń