niedziela, października 21, 2012

Miodowe ciasto z orzechowym daszkiem.

Pyszne ciasto z karmelizowanymi orzechami.


Cud, miód i orzeszki:)


cisto


***


Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki proszku do pieczenia


Masa orzechowa: 25 dag orzechów, 10 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu


Masa: 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy , 1 kostka masła


Wykonanie: Składniki na ciasto zarobić i podzielić na 3 części. 2 placki upiec osobno. Na trzeci placek nałożyć gorącą masę orzechową i upiec razem. Do masy wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzać i wyłożyć.


 Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, do gorącego dodać masło i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Przełożyć jeszcze gorącą warstwy ciasta.  Dobrze gdy odstawimy ciasto na parę godzin wtedy kruche ciasto dobrze od wilgnie. 


***


cisto

4 komentarze:

  1. Kuszące! i jaki ładny talerzyk :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: xxx, cpc25-bolt14-2-0-cust23.10-3.cable.virginmedia.com22 mar 2013, 16:54:00

    a czy do ciasta nie powinien byc dodany cukier?bo wyszlo malo slodkie..

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dawałam miód do ciasta to nie dawałam nigdy cukru, bo ta słodkość mi odpowiadała. Słodka warstwa na górze wyrównywała proporcje:) oczywiście jeśli ktoś woli bardziej słodkie to może dodać 2-3 łyżki cukru pudru:)

    OdpowiedzUsuń