wtorek, grudnia 04, 2012

Zdrowa pasta z wątróbki - coś dobrego na niedobór żelaza.

Dziś coś lekkiego i zdrowego. Polecam tym którzy mają lekkie braki witaminowe:)


zdrowe śniadanie


***


Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej lub indyczej, 3 jajka, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, oliwa, mleko


Wykonanie: Wątróbkę dobrze wymoczyć i opłukać, zalać mlekiem i gotować ok 15 min. Opcjonalnie można ją też udusić na parze. Odcedzić. Zostawić aż ostygnie. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Jajka ugotować, obrać. Wątróbkę i jajka zmielić lub drobno pokroić, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Pyszne na kanapkę z ogórkiem kiszonym.


***


zdrowe śniadanie

6 komentarzy:

  1. ooo coś dla mnie :) z chęcią wypróbuję jzk tylko przywiozę blender z domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wątróbkę, ale pasty nigdy nie robiłam, chętnie się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis! Zwłaszcza przydatny przy niedobrze żelaza bo nie ma nic lepszego na braki żelaza niż wątróbka! Tu są jeszcze inne produkty dobre na niedobór żelaza.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuje za linka- przyda się na niedobór:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis! Przy okazji - bardzo bogate w żelazo są też niektóre przyprawy takie jak kminek czy kurkuma. Można by je dodać do składników tego przepisu :-) Wątróbka to prawdziwa rozkosz dla organizmu kogoś kto ma niedobór żelaza. Dużo żelaza ma też masło sezamowe (aż 20 mg na 100g), a w wątróbce jest jakieś 12mg, ale z mięsa jest najlepiej wchłanialne!

    OdpowiedzUsuń