środa, maja 22, 2013

Drobiowy gulasz z pomidorami i czerwoną soczewicą.

Zdrowy pomysł na szybki a sycący obiad:) Odkąd soczewica trafiła do mojej kuchni bardzo się polubiłyśmy. I to raczej na długo;)


gulasz z soczewicą pomiadorami i drobiem


.***


Składniki:   podwójna pierś z kurczaka, 3/4 szkl czerwonej soczewicy, 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki


Wykonanie:   Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć w rondelku z oliwą. Fileta umyć, pokroić w kostkę dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać gdy filet będzie już ścięty. Dolać pół szkl wody. Jeśli mamy pomidory z puszki to wlewamy z sosem i nie dolewamy już wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki słodkiej i przyprawą do kurczaka. Soczewicę płuczemy i gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min, często mieszając. Po tym czasie ją odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 min. Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Latwo polubic soczewice - smaczna, prosta do przyrzadzeniu i idealna do wielu roznych dan!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku, a ja jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy, a tu widzę jakie pyszności można z niej stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo koniecznie musisz to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to ja, podobnie jak Ewa, muszę koniecznie też spróbować soczewicy. Zapisuję Twój przepis do wypróbowania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. To jak, jak i wszyscy muszę spróbować soczewicy i zrobić to Twoje danie :) myślę, że nie pożałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Soczewicę bardzo łatwo polubić, jest naprawdę wspaniała :) A w zestawie z pomidorami jest pyszna, więc jestem przekonana o tym, ze Twoje danie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń