poniedziałek, października 21, 2013

Tradycyjny wilgotny sernik na kruchym spodzie.


Nadchodzi jesień a wraz nią ochota na nieco cięższy deser. Przynajmniej tak jest w moim domu. Wśród miłośników sernika znajdziemy takich co lubią bardziej puszyste, lekkie, inni sycące, bardziej słodkie. Przepis który Wam dziś podaje jest na sernik kremowy,wilgotny i syty. I robię go z wiejskiego sera lub z dodatkiem kupnego w kostkach.


Przepis na kruche ciasto znajdziecie tu.
Składniki: SER: 2- 2,2 kg tłustego lub półtłustego sera, 9-10 jajek, 1,5 szkl cukru, 2 budynie waniliowe, pół kostki masła lub margaryny, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie rodzynek  lub skórkę pomarańczową (lub oba jak lubimy:)

Wykonanie: Ser zmielić trzy razy. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dajemy do takiej miski żeby zmieścił się w niej ser. Ucieramy ( na dużych obrotach) żółtka z cukrem na gładką puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do sera wsypujemy budynie, kasze i proszek do pieczenia. Miksujemy żeby się połączyły z serem. Wlewamy roztopiony tłuszcz małym strumieniem ciągle miksując. Z białek które nam pozostały olewamy 2 i resztę ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Gdybyśmy dali pianę ze wszystkich białek sernik mógłby być  zbyt twardy. Ubitą pianę mieszamy łyżką (nie miksujemy!) z serem. Wsypujemy skórkę i/lub rodzynki. Pieczemy ok 65 min w temp 180 stopni (funkcja góra-dół). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 min zmieniłam na funkcje pieczenia od dołu. Jeśli Wasz piekarnik dobrze piecze to nie musicie tego robić:)

Sernik piekłam w formie 25x36, myślę że równie dobrze upiekłby się w nieco mniejszej formie lub tortownicy i byłby przez to wyższy:)


20 komentarzy:

  1. Uwielbiam właśnie takie serniki - aż mi ślinka na samą myśl ciecze, super ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o kontakt (adres e-mail wraz z nazwą bloga) na kontakt@blog-media.pl Chciałabym przedstawić możliwość współpracy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, te zdjęcia przypominają mi sernik, który zawsze piecze moja babcia. :) Najlepszy na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie :)
    Ja uwielbiam wszystkie serniki, a ten podoba mi się wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, tradycyjny sernik - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dawna chodzi za mną sernik a ten wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z moich ulubionych, taki zwyczajny, a taki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Strasznie lubię takie tradycyjne serniki, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się super! porywam kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrzebuje przepis na kruchy spod tego sernika

    OdpowiedzUsuń
  11. ile trzeba tego sera ponad 2 kg

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada cudownie a jeszcze lepiej smakuje . Uwielbiam .....

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo wysoki wychodzi sernik czy taki średniej wysokości?��

    OdpowiedzUsuń
  14. Tradycjny sernik jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowałam się napisać komentarz, gdyż praktycznie wszystkie tutaj są bezwartościowe. Ludzie oceniają zdjęcia zamiast gotowy produkt. Sernik upiekłam zgodnie z instrukcją. Moje przemyślenia to: cukru dodała bym tak z 1/4 szkl wiecej poza tym w smaku pychota. Wychodzi wysoki i wilgotny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, takich komentarzy potrzeba 🤗

      Usuń
  16. Piekę sernik według b.podobnego przepisu, różnica jest jednak taka, że piekę go bez spodu( taki lubimy), bez kaszy manny, daję też mniej cukru, reszta składników identyczna.Jest to sernik niezawodny i b.dobry. Ela

    OdpowiedzUsuń