Nadchodzi jesień a wraz nią ochota na nieco cięższy deser. Przynajmniej tak jest w moim domu. Wśród miłośników sernika znajdziemy takich co lubią bardziej puszyste, lekkie, inni sycące, bardziej słodkie. Przepis który Wam dziś podaje jest na sernik kremowy,wilgotny i syty. I robię go z wiejskiego sera lub z dodatkiem kupnego w kostkach.
Składniki: SER: 2- 2,2 kg tłustego lub półtłustego sera, 9-10 jajek, 1,5 szkl cukru, 2 budynie waniliowe, pół kostki masła lub margaryny, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie rodzynek lub skórkę pomarańczową (lub oba jak lubimy:)
Wykonanie: Ser zmielić trzy razy. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dajemy do takiej miski żeby zmieścił się w niej ser. Ucieramy ( na dużych obrotach) żółtka z cukrem na gładką puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do sera wsypujemy budynie, kasze i proszek do pieczenia. Miksujemy żeby się połączyły z serem. Wlewamy roztopiony tłuszcz małym strumieniem ciągle miksując. Z białek które nam pozostały olewamy 2 i resztę ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Gdybyśmy dali pianę ze wszystkich białek sernik mógłby być zbyt twardy. Ubitą pianę mieszamy łyżką (nie miksujemy!) z serem. Wsypujemy skórkę i/lub rodzynki. Pieczemy ok 65 min w temp 180 stopni (funkcja góra-dół). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 min zmieniłam na funkcje pieczenia od dołu. Jeśli Wasz piekarnik dobrze piecze to nie musicie tego robić:)
Sernik piekłam w formie 25x36, myślę że równie dobrze upiekłby się w nieco mniejszej formie lub tortownicy i byłby przez to wyższy:)
Sernik piekłam w formie 25x36, myślę że równie dobrze upiekłby się w nieco mniejszej formie lub tortownicy i byłby przez to wyższy:)
Uwielbiam właśnie takie serniki - aż mi ślinka na samą myśl ciecze, super ciasto
OdpowiedzUsuńProszę o kontakt (adres e-mail wraz z nazwą bloga) na kontakt@blog-media.pl Chciałabym przedstawić możliwość współpracy
OdpowiedzUsuńMmm, te zdjęcia przypominają mi sernik, który zawsze piecze moja babcia. :) Najlepszy na świecie.
OdpowiedzUsuńiooo.. pyszny klasyk! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie serniki, a ten podoba mi się wyjątkowo :)
Pyszny, tradycyjny sernik - mniam :-)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna chodzi za mną sernik a ten wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych, taki zwyczajny, a taki smaczny :)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię takie tradycyjne serniki, pycha !
OdpowiedzUsuńprezentuje się super! porywam kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńPotrzebuje przepis na kruchy spod tego sernika
OdpowiedzUsuńile trzeba tego sera ponad 2 kg
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie a jeszcze lepiej smakuje . Uwielbiam .....
OdpowiedzUsuńBardzo wysoki wychodzi sernik czy taki średniej wysokości?��
OdpowiedzUsuńTradycjny sernik jest najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowałam się napisać komentarz, gdyż praktycznie wszystkie tutaj są bezwartościowe. Ludzie oceniają zdjęcia zamiast gotowy produkt. Sernik upiekłam zgodnie z instrukcją. Moje przemyślenia to: cukru dodała bym tak z 1/4 szkl wiecej poza tym w smaku pychota. Wychodzi wysoki i wilgotny.
OdpowiedzUsuńDziękuję, takich komentarzy potrzeba 🤗
UsuńPiekę sernik według b.podobnego przepisu, różnica jest jednak taka, że piekę go bez spodu( taki lubimy), bez kaszy manny, daję też mniej cukru, reszta składników identyczna.Jest to sernik niezawodny i b.dobry. Ela
OdpowiedzUsuń