środa, listopada 20, 2013

Domowe pierniczki do przechowania.

Pyszne pierniczki które z każdym dniem nabierają cudownego smaku i aromatu. Można je przechowywać do 3 tygodni. Trzeba tylko uważać żeby ich wcześniej nie zjeść:) Przepis pochodzi z blogu Anyżkowo.



Składniki:
  • 250 g margaryny lub masła
  • 200 ml płynnego miodu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g cukru 
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • jajko do smarowania ciasteczek
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  •  

Wykonanie:
 Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy miód i przyprawę do piernika. Miksujemy aż składniki się połączą. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Delikatnie mieszamy ją z naszą maślano-miodową masą. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w walec i owijamy folią spożywczą. Wkładamy je na ok 5-9 h do lodówki. U mnie było nawet nieco dłużej:) Po tym czasie dzielimy ciasto na części, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy. Masa jest bardzo plastyczna. Wycinamy za pomocą foremek dowolne kształty i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 13- 15 min w temp 180 stopni. Ostudzone przekładamy do pojemnika.



6 komentarzy:

  1. Moje ciacho na pierniki jeszcze leżakuje:) Już się nie mogę doczekać, aż zacznę piec!:) Twoje pierniczki wyglądają pięknie:) Porywam serducho do kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pierniczki, taki przedsmak świąt :) Sięgam po kilka, o ile jeszcze jakieś zostały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zakateksmaku: czekam teraz na Twoje pierniczki:)
    Ewo: pierniczi - pomimo zmasowanego ataku rodziny na nie- jeszcze zostały.Tylko musiałam je schować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super! U mnie ie było tradycji pierniczków, ale te wyglądają booosko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo jasne jak na pierniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne i pewnie nieziemsko smaczne! też w końcu muszę się zabrać za pieczenie pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń