poniedziałek, listopada 18, 2013

Miodownik z masą grysikową i powidłami.

Ciasta z dodatkiem miodu kojarzą mi się z nachodzącymi świętami. W domu rozchodzi się cudowny zapach. Moja ulubiona masa do tego ciasta to grysikowa, jest idealna do domowych powideł śliwkowych.
Można też stwierdzić że miodownik jest dość ekonomiczny, bo w jego skład wchodzą tylko 2 jajka:)

 Składniki:
Ciasto miodowe: 60 dag mąki, 30 dag margaryny, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 20 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Masa grysikowa: 0,5 l mleka, 4 łyżki grysiku, 1 kostka masła, 20 dag cukru pudru
Dodatkowo: 1 słoik powidła ze śliwek

Wykonanie: 
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zarobić w jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować, położyć na blaszce i każdy piec w temp 160-180 stopni ok 35 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa grysikowa:  W mleku ugotować grysik i pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę z cukrem i stopniowo dodawać zimny grysik. Masę dobrze zmiksować na jednolity krem.
Przełożenie ciasta: Masę grysikową dzielimy na 3. Każde ciasto smarujemy cienko powidłem i kładziemy na nim warstwę masy. Przykrywamy ją kolejnym plackiem pokrytym powidłem. Na ciasto znów dajemy powidło i masę i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.






15 komentarzy:

  1. I u mnie na święta gości miodowonik! Przepyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie również. Dlatego kojarzy mi się również ze świętami :)... Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie.
    Zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek?ref=hl

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta miodowe :) wygląda pięknie,na jakiej blaszce pani piekła?

    OdpowiedzUsuń
  5. to smak mojego dzieciństwa - moja mama piecze bardzo podobny - jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, chętnie wypróbuję przepis, w sam raz na święta i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda :) chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciacho, pycha u Ciebie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto było pieczone w tradycyjnej prostokątnej blaszce o wym 21x36. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli mówimy o cieście z powidłami to tylko śliwkowe https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe i to ze względu na ich smak. oczywiście wiadomo, że sliwka ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto i dlugo moze stać im dluzej tym smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń