środa, grudnia 11, 2013

Domowy ekstrakt waniliowy.

Domowy ekstrakt waniliowy świetnie nadaje się do mas, kremów i deserów na zimno.
Składniki:
  • 0,5 l wódki
  • 6 lasek wanilii
  • 2 buteleczki o pojemności 250 ml
 Wykonanie: Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasiona. Do butelek wlać alkohol, włożyć miąższ wanilii i pozostałe łodygi. Zakręcić. Wstrząsnąć i odstawić na min 1 nawet do 3 mc. Ekstrakt świetnie nadaje się do kremów, mas, zimnych deserów. Nie polecam do pieczonych ciast ponieważ wraz z wysoką temp alkohol odparuje.


6 komentarzy:

  1. pierwszy raz robiłam taki ekstrakt z 2 lata temu bodajże i naprawdę nie wiem, jak ja przedtem mogłam bez tego cuda funkcjonować w kuchni ;) obowiązkowa pozycja w mojej spiżarce

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezbędny w każdej kuchni! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezbędny a ja dupa blada się przymierzam, przymierzam i jeszcze nie zrobiłam. Dziękuje za motywacje i kolejnego kopa by wkońcu się za to zabrać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę też wreszcie zrobić taki ekstrakt, skorzystam chętnie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, super! chętnie zrobię taki domowy ekstrakt. dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń