czwartek, października 02, 2014

Domowy syrop. Cytryna.Imbir.Czosnek

Z powodu częstych przeziębień w naszym domu, postanowiłam zrobić własny syrop. Wzmacnia odporność i nadaje się też dla dzieci. Dorośli powinni pić rano i wieczór po 10 ml, dzieci 5 ml. Ma dość mocny i wyrazisty zapach:)
 Składniki: (na 1 słoik 300ml)
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • ok 5-6 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże łyżki miodu
 Wykonanie:
1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i porządnie myjemy szczoteczką. Można też  chwilkę potrzymać ją w roztworze sody i wody- wtedy będziemy mieć jeszcze większą pewność że jest dobrze umyta.
Kroimy ją na plastry. Czosnek, imbir obieramy i kroimy na plasterki. W słoiku o pojemności 250 ml układamy na samym dnie: pokrojony czosnek, zasypujemy go łyżką cukru. Następnie plastry imbiru- zalewamy łyżką miodu. Na końcu plastry cytryny które zalewamy 1,5 łyżki miodu i 1 łyżką cukru. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
2. Przecedzony syrop może postać w lodówce do 5 dni. Jeśli tego nie zrobimy- do 2 dni trzeba go wypić. Z jednego słoika wyszło mi ok 150 ml syropu.


13 komentarzy:

  1. 1pałka czosnku, myślę, że chodzi o 1 główkę czosnku-pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe syropy są bardzo potrzebne, nawet jak nie przeziębienie to idealnie pasuje do napoju w zimie, na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnek jest bardzo wyczuwalny czy nie? Chętnie bym zrobiła taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo przy tej ilości jest jednak dominujący z zapachu i smaku. Jeśli go nie lubisz to możesz dać połowę główki a zwiększyć ilość imbiru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry lek na przeziębienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja zmora z dzieciństwa! Doceniona w dorosłym życiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile czasu odstawiamy syrop w ciemne miejsce?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile powinien stać taki syrop, od zamknięcia słoika, do pierwszego użycia?

    OdpowiedzUsuń