czwartek, listopada 07, 2013

Kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką.

Tradycyjne kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką.
 Nie ma chyba nic smaczniejszego:)

 ***
Składniki: (na ok 6 tartaletek)
-Ciasto: 2 szkl mąki, 200 g zimnej margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, pół szkl cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny

-Jabłka: 60 dag jabłek, łyżka soku z cytryny,

-Kruszonka: 100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki

Dodatkowo: 1 łyżeczka kaszy manny, cynamon i 2 kostki czekolady

Wykonanie: 
Margarynę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i zarobić jednolite ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odsączyć jabłka z soku. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanych tłuszczem foremkach. Dobrze nakłuć widelcem i podpiec 10 min w temp 180 stopni. Zrobić kruszonkę. Tłuszcz pokroić w kostkę i połączyć palcami z mąką i cukrem aż kruszonka będzie miała grudki. Podpieczone spody posypać manną (jeśli jabłka będą miały za dużo soku to kasza go wchłonie,nie czuć jej a ciasto nie będzie zakalcowate)i ułożyć jabłka. Posypać kruszonką i piec 25 min. Ostudzić na kratce, posypać szczyptą cynamonu i odrobiną startej czekolady.





10 komentarzy:

  1. zgadzam się, że nie ma nic lepszego! dzień zaczęty od takiej tartaletki nie może być zły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna klasyka i smak, do którego często się wraca :) również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne,koniecznie muszę zrobić,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie tu u Ciebie :) Mi by smakowały, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się, nie ma lepszego deseru:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No prezentacja pierwsza klasa i i tartarelki pewnie smakują stokroć lepiej aniżeli wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny deser :-) w sam raz do niedzielnej kawuni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie
    ,,Margarynę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i zarobić jednolite ciasto.''
    mogę margarynę zmiksować i po tem miksując dodać składniki /czy też zmiksować margarynę i dodać składniki (ugnieść ręką)

    OdpowiedzUsuń