środa, grudnia 04, 2013

Miodowe kokosanki.

Pyszne kokosanki z delikatnym miodowym ciastem.
Nie są pracochłonne, a będą świetnym dodatkiem na świąteczny stół :)
***
 Składniki: Ciasto:
  •  30 dag mąki
  • 5 dag msła
  • 20 dag cukru 
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa: 
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki kakao
25-30 dag kokosu
Wykonanie: Miód, masło, cukier wraz z mlekiem roztopić na niewielkim ogniu, pomieszać do wymieszania się razem składników i odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko. Lekko ubić mikserem. Wsypać przesianą mąkę z sodą. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białka i połączyć z ciastem. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny ( moja była o wymiarach 20 x 36) i piec w temp 180 stopni ok 35min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pokroić je w prostokąty.
Składniki polewy rozgrzać w garnku i chwilkę pogotować na średnim ogniu. 
Prostokąty ciasta moczyć w polewie i szybko wyjmować, obtaczać w kokosie. Radzę nie wysypywać całego kokosu do miseczki, ponieważ brudzi się od polewy. Lepiej sobie co chwilkę dosypywać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

11 komentarzy:

  1. Ale mi smaku narobiłaś ekstra wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mamusia mi robiła dosłownie takie same, jak byłam mniejsza!! :D
    Ale mi się przypomniało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosanki...zapomniałam o nich, a to moje ulubione ciastka. Piękny blog. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wyglądają, pasują do świątecznego stołu :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kokosanki, a z miodowym ciastem - pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszności! uwielbiam kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne! Idealne dla osób lubiących kokosowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że bardzo fajnie by się prezentowały w paczuszce świątecznej... taki mały prezent, pięknie przyozdobiony dla naszych bliskich

    OdpowiedzUsuń