poniedziałek, grudnia 02, 2013

Zakwas na barszcz czerwony.

Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:)
Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem.
A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:)

         Składniki:
  • buraków
  • ząbków czosnku
  • 1 kromka razowego chleba
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzanu
  •  2 l przegotowanej letniej wody
 Wykonanie: Przygotować 2 l letniej wody. Buraki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do słoika. Czosnek i chrzan obrać, pokroić na cząstki i wraz z przyprawami dodać do buraków. Na wierzch położyć chleb i zalać wodą. Trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po ok 6-7 dniach zakwas jest gotowy i przecedzić go przez gazę.


9 komentarzy:

  1. u mojej teściowej obowiązkowo na święta - ja robiłam go tylko raz i faktycznie jest pyszny i bardzo zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę się za to zabrać, bo to czas najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zakwas na barszcz? O ja.. nigdy nie robiłam, ale musi być z niego mega czerwony wywar! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz na zakwasie - danie, którego już nie mogę się doczekać. Moja mama robi bardzo podobny, po prostu niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiego zakwasu, barszcz będzie pyszny! Ja już się nie mogę doczekać barszczu mojej babci! Jest najlepszy!:)
    Ps.W przepisie, gdzieś umknęło, ile buraków należy dodać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę mamie pokazać i może zrobimy zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam w zeszłym roku po raz pierwszy, od tego momentu barszcz nabrał nowego znaczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, przepis akurat dla mnie :) W tym roku zamierzam pierwszy raz samodzielnie zrobić barszcz świąteczny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam zakwasu... bardzo fajny podałaś przepis, więc może się zmobilizuję :-) ale raczej po świętach, u mnie na stole w Wigilię króluje grzybowa :-)

    OdpowiedzUsuń