niedziela, listopada 03, 2013

Ambasador wg siostry Anastazji.

Przepis pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Muszę Was przeprosić za niestaranne zdjęcia Ambasadora. Tak szybko znikał z powierzchni talerza że zdjęcia były robione w ekspresie. Pomimo tego że ciasto składa się głównie z dwóch mas to nie jest słodkie, a dodatek ananasów i pokrojonej czekolady sprawia że jest jeszcze smaczniejsze. Nie jest pracochłonne a efektowne w smaku:)

 ***
 Upiec jasny biszkopt. Przepis znajdziecie tu.

Składniki:
1 l mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 2 kostki margaryny, 15 - 20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, pokrojone orzechy włoskie, pół paczki rodzynek, czekolada, ananasy z puszki, sok z cytryny

Wykonanie: Masa: W 1/4 l mleka roztrzepać budyń, dodać całe jajka, żółtka i mąkę. Ważne żeby nie było grudek.
Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Przykrywamy- żeby nie zrobił się kożuch.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, orzechy, namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki oraz pokrojoną czekoladę. Do drugiej (białej) części pokrojonego i dobrze odsączonego ananasa oraz sok z cytryny.
Przełożenie: biszkopt-masa ciemna-masa jasna.
Ozdabiamy wierzch startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.



23 komentarze:

  1. Kusisz, kusisz :) Takie ciacho to istna rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta siostry Anastazji zawsze są nieco rozpustne :D Pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na : http://sylkahaha.blox.pl/2013/11/Wyniki-konkursu-makaronowego.html i gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do przepisów siostry Anastazji, to bardzo lubię, zawsze praktycznie wychodzą i to naprawdę dobre przepisy. A Twoje prezentuje się naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie - przepis z pewnością wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiego nie jadłam, ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wspaniałe, smak z dzieciństwa - bo taki stary jest ten przepis. My jeszcze dawaliśmy na wierzch galaretkę.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bosko po prostu, nie dziwię się, że ekspresowo znikał ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kiedyś go zrobiłam i to faktycznie jedno z szybciej znikających ze stołu ciast - dzięki za przypomnienie przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ano zobaczymy czy uda mi sie tak jak na obrazku, mam zamiar go zrobic na swieta

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to 2 dkg cukru pudru

    OdpowiedzUsuń
  12. miało być 20 dag:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie. Na jak dużą blachę to jest?

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę je upiec na pewno będzie pyszne zbieram przepisy muszę je dać synowej dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie zrobiłam:) wygląda super, a smakuje obłędnie:). Ja zrobiłam w dużej blasze i jeszcze nasączyłam lekko biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super torcik, cudownie wygląd a jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierwszy raz robiłam budyń z całymi jajkami, masa nie zwazyla się i wyszła pyszna, dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Wlasnie dzis robie...na zamówienie...ostatnio kilka lat temu robiłam...okazyjnie znikał w mgnieniu oka ..Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto robiłam wielokrotnie zawsze szybko znikał ����
    Raz ulepszyłam ciasto dodając na masę jasną ananasy z puszki i zalałam galaretką pycha
    POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie rozumiem,dlaczego masa z margaryny,czy nie lepiej z masła.Margaryna psuje cały smak .No ale siostra to oszczednie🤭🤭🤭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę sprawdzić na rok dodania przepisu- moze wtedy Pani zrozumie dlaczego jest w przepisie margaryna... A w tych czasach mam nadzieję, że użyła Pani masła? :) pozdrawiam.

      Usuń