Monika C.

  Sezon na truskawki się rozkręca więc nie mogło ich u mnie zabraknąć:) Prosty torcik z masą truskawkową i domowym budyniem. Lekki i delikatnie słodki.        W tle zdjęć truskawka mojego synka:)


truskawkowy tort z masą budyniowo truskawkową


Składniki:


Biszkopt: 4 jajka, pół szkl mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej, pół szkl cukru, 3 łyżki zimnej wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa: 3 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru (może być waniliowy), 2 szkl mleka, 1 kostka margaryny, 4 zmiksowane truskawki


Dodatkowo: ok 70 dag truskawek, galaretka truskawkowa


Wykonanie:


Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy aż masa będzie kremowa i puszysta. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy razem łyżką aż znikną grudki. Wylewamy na natłuszczoną tortownicę. Pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni. Pamiętajmy aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Gdy brzegi biszkopta odchodzą od formy to jest gotowy. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy go jeszcze tam na chwilę, potem zostawiamy do ostygnięcia na kratce.


Masa: Do jednej szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotowujemy w rondelu, gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Co jakiś czas mieszamy żeby nie powstał kożuch. Gdy ostygnie miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy budyń. Gdy powstanie gładki krem dodajemy sos z  truskawek. (Ważne żeby nie dać go zbyt dużo bo masa może nam się zważyć).


Biszkopt kroimy na pół, jeden z nich wkładamy do tortownicy. Smarujemy połową masy i przekładamy drugim biszkoptem. Kładziemy resztę masy.Truskawki kroimy na pół i wykładamy blisko siebie.Rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szkl wody.Ostudzoną galaretkę wylewamy na truskawki cienkim strumieniem. Pozostawiamy całość do schłodzenia na ok 2 h.


truskawkowy tort z masą budyniowo truskawkową


 


truskawkowy tort z masą budyniowo truskawkową




Etykiety: edit post
9 Responses
  1. WYGLĄDA WSPANIALE... Kojarzy mi się ze słonecznym latem:)


  2. mostownica Says:

    To teraz już wiem an co zużyłaś swoją porcję truskawek :) bardzo ładny torcik, widać, że lekki i smakowity. Prawdziwie typowo letni :)


  3. Piękny torcik - lekki, owocowy - dla mnie w sam raz :)


  4. Czasem nie trzeba kombinować, żeby zjeść coś pysznego. W prostocie siła :)


  5. Może prosty ale wygląda zachwycająco z górą truskawek ;) !


  6. anetin Says:

    uwielbiam po prostu takie ciacha, a Twoje jest takie apetyczne, że zaraz klawiaturę zaślinię ;)


  7. gin86 Says:

    Ja jeszcze po uszy tkwię w sezonie rabarbarowym ;) Najwyższy czas sięgnąć po truskawki :)


  8. Torcik wygląda niesamowicie. Chętnie sama się skuszę i upichcę w najbliższej przyszłości :) pozdrawiam serdecznie!


  9. pao77 Says:

    Uwielbiam truskawki więc ciacho zrobiło na mnie wrażenie. Pozdrawiam.


Prześlij komentarz