Monika C.

Pogoda już zachęca nas do spotkań przy grillu:) ja już pierwszego spontanicznego w tym sezonie mam za sobą:) Dlatego dziś wrzucam kolorowe warzywne szaszłyki. Ostrość cebul idealnie pasuje do grillowanych kiełbasek. 


szaszłyki warzywne


Składniki: (na ok 7 szaszłyków) 2 duże cebule czerwone, 3 małe białe cebule (mogą być czosnkowe jak ktoś lubi), pół małej cukinii, 5 pieczarek, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek, sól, długie wykałaczki


Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy na cząstki które rozwarstwiamy na cienkie kawałki. Pieczarki płuczemy kroimy na 4, cukinie myjemy, kroimy na plastry i jeszcze na pół, grubość - ok 0,5 cm. Nabijamy na zmianę wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki układamy na talerzu, posypujemy pieprzem i solą. Lekko skrapiamy oliwą. Żeby bardzo się nam nie przypiekły a zrumieniły polecam grillowanie na aluminiowych tackach.


szaszłyki warzywne