Monika C.
To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie smakowało. W książce 100 Nowych ciast siostry Anastazji jest znane jako Migdałowiec (wierzch ciasta jest w nim obsypany prażonymi migdałami). 
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
Masa:  1 l mleka, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 lub pół szkl cukru kryształu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, łyżka alkoholu, 1 budyń śmietankowy (ok 47 g)
Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka żelatyny, 1 paczka herbatników 330g (mogą być kakaowe lub 2 małe paczki mieszane)

Wykonanie:  
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.

Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.

Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.

1.Nałożenie masy budyniowej.
 2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa. 
5.  Druga warstwa herbatników.
6. Na drugą warstwę herbatników kładziemy śmietankę i posypujemy czekoladą.
i




Etykiety: 23 komentarze | edit post