Unknown
Naleśniki to coś co mogłabym jeść codziennie. Z dżemem, nutellą, białym serkiem, jabłkami albo na słono. Wersję z jabłkami możemy wzbogacić o rodzynki i orzechy. 
U mnie w domu jest to deser, a u Was?:)
***
 Składniki (dla 4 osób):
Ciasto: 
  • 0,5 l mleka,
  •  3/4 szkl lekko gazowanej wody mineralnej, 
  • ok 2 szkl mąki razowej lub żytniej razowej, 
  • 1 całe jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • olej do smażenia

Farsz jabłkowy: 
  • 1 kg jabłek,
  •  1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
 1. Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i energicznie mieszamy (lub trzepiemy) żeby nie było grudek. Ciasto powinno być lekko gęste. Nagrzewamy patelnie z małą łyżeczką oleju (lub lekko kroimy patelnię olejem). Lejemy ciasto na rozgrzaną patelnię i krótko smażymy naleśniki z dwóch stron.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Kładziemy na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pokrywką. Co chwilę mieszamy. Jeśli jabłka są mało soczyste i nie puszczą soku to można podlać je niewielką ilością wody. Dodajemy miód, cynamon. Gdy będą miękkie kładziemy dużą łyżkę gorących jabłek na naleśnik, zwijamy i posypujemy cukrem pudrem.



http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/nalesniki-na-100-sposobowhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jablko-z-cynamonem-2014