Monika C.

To popularne ciasto było bohaterem ostatniego weekendu w domu.


Nie znam nikogo komu by nie smakował, a może jest taki śmiałek?


Deser nie dla liczących kalorie. Raj dla smakoszy.


proste, eleganckie ciasto dla smakoszy 


Składniki: 1 duża paczka herbatników, 1 litr mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, kostka masła lub margaryny, 1/2 l śmietany 30%, pół tabliczki gorzkiej czekolady


Składniki na biszkopt: 4 jajka, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,1 czubata łyżka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru kryształu,


Sposób przygotowania: Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem, kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni.


Masa budyniowa: Do 1 i 1/2 szkl mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wolno wlewamy roztrzepane jajko z maką. Ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Rozcieramy kostkę masła, i powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Do uzyskanej masy można dodać 2 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu.


Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy ( z odrobiną cukru pudru) i łączymy z ostudzoną żelatyną.


Ciasto przekładamy. Na spód brytfanki dajemy biszkopt, na nim masę budyniową, herbatniki, masę kajmakową, herbatniki, śmietankę, na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą lub migdałami.


pyszny deser


proste, eleganckie ciasto dla smakoszy


 

Etykiety: 5 komentarze | edit post
Monika C.

ie często robię zupy w postaci kremów, bo jednak większość domowników woli tradycyjne.


Ale od czasu do czasu warto się skusić na jakąś nowość.


Tym razem z patisonów, dostałam ich trochę więc żal ich nie wykorzystać:)


 zadowoli każde podniebienie


Składniki: (dla 2 osób) 3 średniej wielkości patisony, 1 cebula, 1 marchewka, łyżka masła (lub oliwy), 1 ząbek czosnku, 1,5 szkl wody, przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry


Sposób przygotowania: Patisony obieramy, kroimy na połowę, wydrążamy pestki z miękiszem. Obieramy marchew i cebulę, kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, podsmażamy przez 10 min na maśle. Dolewamy wodę, solimy, dusimy ok 20 min aby składniki zmiękły. Kroimy drobno czosnek,dodajemy z resztą przypraw. Zestawiamy z ognia, blenderujemy na mus. Przed podaniem podgrzewamy. Możemy podać zupę w wydrążonych dużych patisonach.


coś na odmianę dla lubiących zupy


 


Resztę patisonów zamarynowałam na zimę. Myślę,że na pewno się nie zmarnują.


Zalewa:
1 szklanka octu,
5 szklanek wody,
sól i cukier do smaku.


Ziele angielskie, liść laurowy, plastry marchwi, ząbki czosnku, chrzan, gorczyca, koper, krążki cebuli.


Patisony z przyprawami zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok 15 min.


 patisony w aromatycznej zalewie




 

Etykiety: 0 komentarze | edit post