Monika C.

Swoją pierwszą focaccie jadłam gdy siostra przywiozła ją z Włoch. Jej smak był naprawdę niepowtarzalny:) Od tej pory często ją robię, nie ma się co oszukiwać- nie jest tak idealna jak ta prawdziwa ale bardzo ale to bardzo do niej zbliżona. Jest pyszna:) Dużą rolę odgrywa dobrej jakości oliwa z oliwek. Ważne żeby była to oliwa która klasyfikuje się jako extravergine. Jeśli taka nie jest - nie kupujcie. Świeża ma zawsze zielony lub żółty kolor, oczywiście mogą być lekkie odchylenia w stronę bardziej zielonego lub żółtego. Prze nigdy nie kupujcie takiej która ma już odcień pomarańczowy lub czerwony - utleniła się i nie nadaje już do spożycia. Tak więc nie szczędźmy dobrej oliwy do naszej focacci a wynagrodzi nam to smakiem:)


focaccia z cebulą i tymiankiem


Składniki:  Ciasto:  650 g mąki pszennej, niecałe pół litra ciepłej wody, 5 dag świeżych drożdży (lub 7 g suchych), 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka Maggi, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru (do świeżych drożdży), 110 ml mleka


Wierzch: 2 średnie cebule białe, 3 cebule czerwone, 0,5 szkl oliwy z oliwek, 2 łyżki tymianku, 1 łyżka Maggi


Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawić na 15 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Wlać ciepłą wodę, drożdże, oliwę, Maggę, sól. Wyrobić ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 h. W tym czasie pokroić cebule na plasterki i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Odstawić żeby się przegryzło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać zamarynowaną cebulą, pozostałą z niej oliwę również wylewamy na focaccię.  Piekarnik nagrzewamy na 200 i pieczemy 30 min.


focaccia z cebulą i tymiankiem


focaccia z cebulą i tymiankiem


Czas na piknik - koniec!