Unknown

wbdDziś obiecany wpis o akcji World Baking Day . O co w niej chodzi? W tym roku spośród wielu innych krajów które biorą w nim udział jest także Polska. Reprezentuje nas aż 10 blogerek kulinarnych, w tym zaszczyt ten mam także ja:) Tym sposobem zostałam ambasadorką WBD.  Światowy Dzień Pieczenia odbędzie się 19 maja pod przewodnim hasłem "BAKE BRAVE" czyli piecz odważnie. Mam nadzieje,że przyłączycie się w tym dniu do nas i każdy postara się wtedy upiec coś co normalnie przekracza jego umiejętności. Tylko próby pieczenia uczą nas coraz więcej:) Na głównej stronie WBD znajduje się lista 100 przepisów. Każdy przepis to inny poziom umiejętności. Od 1 - czyli najłatwiejszego do 100 - trudnego. Aż 100 piekarzy z całego świata chce nas zainspirować do pieczenia:) Pomyślmy czym byłby świat bez słodkości... :)


Mój przepis znajduje się na 35 poziomie.


tort okazjonalny


Jest to Tort śmietankowo brzoskwiniowy. A jego przepis już podaje:


Składniki: ciasto:


 


-6 jajek


- 30 dag cukru


-25 dag mąki


- 10 łyżek zimnej wody


- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki masa brzoskwiniowa:


- 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)


- 2 galaretki brzoskwiniowe


 




Składniki krem:- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)


- 1 kostka margaryny


- 2 łyżki cukru pudru


- 2 łyżki likieru cytrynowego ( lub innego alkoholu)


Wykonanie: Ciasto: Żółtka dobrze utrzeć na gładką masę z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 łyżce wody. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą jajeczną. Mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z masą łyżką aż znikną grudki. Formę ( średnica 26 cm) wysmarować tłuszczem lub papierem do pieczenia. Piec w temp 160- 170 stopni ok 40 min. Gdy brzegi ciasta będą odchodzić a patyczek będzie suchy ciasto jest upieczone. Odstawić do ostygnięcia.


Masa brzoskwiniowa: Zawartość puszki przełożyć do garnka ( z syropem) i zmiksować na mus. Podgrzewać aż się zagotuje. Po zagotowaniu odstawić z ognia i wsypać galaretki. Mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce (ok 3 h). Masa będzie gotowa gdy zacznie tężeć i będzie gęsta.


Masa śmietankowa: Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ochłodzenia i co chwile mieszać żeby nie powstał na nich kożuch. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem na krem. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie jednolita wlać alkohol. Jeśli krem jest mało słodki dodać jeszcze cukru pudru.


Przełożenie tortu: Biszkopt podzielić na 3 części. Na dwie położyć warstwę masy śmietankowej i masy brzoskwiniowej. Przyłożyć drugim posmarowanym ciastem, przykryć 3 cim biszkoptem. Dekorujemy wg upodobań:)


tort okazjonalny


tort okazjonalny