Monika C.
Prosta sałatka, do której każdy może coś dodać od siebie- co lubi najbardziej. Dobra na każdą uroczystość, choć przez majonez nieco kaloryczna. Raz użyłam do niej (pod czyjąś namową i super opinią) makaronu z chińskiej zupki. Oj nie podszedł mi i był to ostatni raz. O jego właściwościach nie będę się rozpisywać:) Za to polecam Wam wersję z makaronem razowym- bardziej syci i jest dużo zdrowszy:)
Składniki (dla ok 4-5 osób):
  •  1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 250 g makaronu* (przed ugotowaniem)
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 słoik 330 ml czerwonej papryki konserwowej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • majonez (wystarczył mi słoik 330 ml)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
2. Makaron gotujemy al dente. *W tym przepisie użyłam makaron spaghetti który podzieliłam w rękach na mniejsze kawałki. To jaki kształt wybierzemy zależy już od nas. Jeśli chcecie zrobić sałatkę z makaronu z zupek chińskich- wystarczy zalać z 1 opakowania makaron gorącą wodą, posolić, a gdy napęcznieje odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Ser żółty,  paprykę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulkę drobno. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy na sitku przed dodaniem do pozostałych składników.
4. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy z majonezem, szczypiorkiem i doprawiamy według smaku solą i pieprzem. 

- Pamiętajcie, że z solą nie ma co przesadzać, bo ser jest sam w sobie już lekko słony i majonez też doda swoje.