Unknown
                 Publikacja tego postu odbywa się po dość długiej przerwie. Bardzo się cieszę, że mogę ponownie publikować swoje notki. Aktualnie - kulinarnie najwięcej czasu zajmuje mi teraz robienie przetworów, dlatego właśnie im będę poświęcać najbliższe posty. Będą to sprawdzone przepisy, będzie mi bardzo miło jeśli w komentarzach zostawicie mi jakiś link do Waszych sprawdzonych przepisów:)
Dziś- sałatka ogórkowa- bardzo prosta a w smaku pyszna! Nie za ostra,nie za słodka, po prostu idealna:)
***
 Składniki: 5 kg ogórków (najlepiej małych), 4 duże cebule, 2 pęczki koperku
Do zalewy: 2 szkl octu, 2 szkl cukru, 4-5 łyżek soli, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie: Ogórki umyć, obrać trochę niedokładnie. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/przetwory-3654bd86-ca24-4166-9006-60dc7b02728d#



9 Responses
  1. Unknown Says:

    Po 2 latach mama zgubiła kartki i powróciłam do tej strony ;-;


  2. Unknown Says:

    2szkl octu- a na jaką ilość wody?


  3. Ewa Says:

    Dziękuję za przepis. Szukałam go długo, bo to to przepis mojego dzieciństwa.


  4. Mama gotuje Says:

    A nie powinno być w zalewie wody bo. A samym occie to chyba nie bardzo będzie dmaczna


  5. Celcia Says:

    Czy ma być woda? Czy ogórki wystarczająco puszczą sok.


  6. Joanna Says:

    woda z ogórków się wytworzy


  7. Bax Says:

    Na zalewę cukier z octem zagotować ludzie opamiętajcie się


  8. Unknown Says:

    Jak dla mnie za dużo octu i cukru. Serdecznie pozdrawiam.


  9. Anonimowy Says:

    Czy to się ma przegryźć z cebulą i koperkiem czy cebule dopiero się dodaj na końcu przed wypełnieniem słoików


Prześlij komentarz