Monika C.
Po ostatnich słodkościach na blogu dziś będzie słono i konkretnie. Wiejski domowy smalec z kiełbasą (choć nieco tłusty;) to pyszny dodatek do chleba. Smarowidło robię raz na jakiś czas a wtedy się nie nudzi. Aromatyczne i idealne do domowego chleba :)
Składniki:
0,5 kg słoniny, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 2 duże lub 3 średnie cebule,2 ząbki czosnku, pieprz, sól, pół łyżeczki majeranku

Wykonanie: Słoninę pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do rozgrzanego rondelka. Smażyć na średnim ogniu aż słonina się wytopi i nabierze złotego koloru. Ważne żeby nie przykrywać słoniny pokrywką, ponieważ będzie strzelać pod pokrywką :))) Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę i dodać do podprażonej słoniny. Smażyć całość aż cebula się zrumieni. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodać pokrojoną drobno kiełbasę i doprawić przyprawami. Rozlać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Etykiety: edit post
11 Responses
  1. Nashelly Says:

    Domowy smalec, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl


  2. Ania Says:

    Bardzo dobry zimą do chleba :) Jakoś na drugi plan schodzi jego kaloryczność, gdy zajada się go z kromką świeżego pieczywa :)


  3. Nigdy nie robiłam, ale uwielbiam jak od czasu do czasu tata nam podaruje domowy smalec, gdzie skwareczek jest więcej aniżeli smalcu. Do tego kiszony ogórek i jest najlepsze śniadanie


  4. Jak to możliwe, że dopiero teraz trafiłam na Twój blog?! Świetnie wygląda i widze tu same pyszne przepisy! Na pewno jeszcze do Ciebie wrócę :)


  5. tu-tusia Says:

    Muszę się zaopatrzyć w dobrą słoninę i poczynić smalec :)


  6. anetin Says:

    uwielbiam z ogórkiem kwaszonym i jak jest duuuużo cebulki :) dostaje w prezencie od mamy i jakoś sama jeszcze nie robiłam nigdy ;)


  7. zakateksmaku Says:

    To akurat nie moje smaki:) Ale u Ciebie wszystko zawsze wygląda pięknie i bardzo smacznie:)


  8. Konkret :) Jak byłam mała często jadłam smalec, teraz rzadziej, ale nadal lubię :)


  9. ladylaura. Says:

    Z chęcią bym zjadła kawałek chleba z takim smalcem.



  10. Fiodor Alicja Says:

    Robiłam już go na różne sposoby i zawsze wychodzi bardzo dobrze i znacznie lepszy niż dowolny jaki wcześniej kupowałam w sklepie. Ten z tego przepisu też jest super, sprawdzone i mogę go polecić. Od siebie oddam jeszcze takie pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ mogą też się przydać do doprawiania. A może ktoś mi odpowie jak długo można go przechowywać w lodówce?


Prześlij komentarz