Monika C.

 Tradycyjny obiad w niestandardowej odsłonie:)


z sosem dyniowym


***


 Składniki: kapusta czerwona, kapusta włoska, sos Seczułański Uncle Ben's, długie liście pora


Na sos z dyni: 35 dag dyni, cebula, ząbek czosnku, oliwa, pół szkl bulionu, pieprz, sól


Zalewa: 0,5 l wody, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pół kostki bulionowej wieprzowej, suszonego koperku (niekoniecznie)


Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 cebule, woreczki ryżu (dodałam Uncle Ben's) , 2 cebule, przyprawa do mięsa mielonego, ząbek czosnku, 1 lub 1  jajka, sól, pieprz


Wykonanie:  Z kapusty wydrążyć głąb, do dużego garnka taki żeby zmieściła się kapusta nalać 1/3 wody i posolić pół łyżki. Z gotującej kapusty odrywać liście, które zmiękły. I odstawić je żeby się osuszyły. W przypadku kapusty włoskiej wystarczy oderwać potrzebną ilość liści i chwilkę je zaparzyć we wrzącej wodzie. Osuszyć. Ryż ugotować na ,,al dente". Odsączyć i wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę i osobno zeszklić. Do ryżu dodać mięso mielone, cebulę, jajko, pół łyżki soli oraz łyżeczkę pieprzu. Ręką dokładnie wymieszać masę. Nakładać łyżką kulę na liściu kapusty. Kolejno zwijać gołąbki. Liśćmi pora zawijamy gotowe goląbki. Najmniejszymi liśćmi wykładamy dno garnka. Układamy gołąbki. Do przegotowanej wody na zalewę dodajemy pozostałe składniki i zalewamy nią gołąbki. Dusimy na niewielkim ogniu ok 1,5 - 2h.


Przygotowujemy sos: Dynię trzemy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe przyprawy. Dusimy aż dynia zmięknie. Odstawiamy z ognia i blenderem miksujemy na krem.


Podawać z sosem dyniowym lub sosem Seczułańskim - ten drugi dla tych co lubią na ostro;)


Autor Przepisu: Monika C.


na inaczej


z sosem dyniowym


 ***


Gotuj z Uncle Bens