Monika C.

Mam dziś dla Was dwie wersje leniwek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Budyniowe lekkie i pachnące wanilią, ziemniaczano serowe tak samo dobre, bardziej miękkie. Inspiracją do budyniowych kluseczek był przepis z miesięcznika ,,Twój Maluch".


budyniowo serowe kluseczki gotowane w wodzie


Składniki (na 1 porcję): 200 g białego twarogu półtłustego, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka budyniu waniliowego, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka bułki tartej,1 łyżka masła


Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać żółtko, mąkę, budyń, cukier i dobrze wymieszać. Zagotować w rondelku wodę, mokrą łyżką odrywać kawałki ciasta i wrzucać na gotującą się wodę. Gotować ok 40 sekund, zebrać łyżką cedzakową. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę. Lekko zrumienić. Dodać kluski i podsmażyć razem. Podawać ciepłe, można polać jogurtem lub śmietaną i cukrem.


----------------------------------------------------------------


LENIWE:


Składniki na 2 porcje: 100 g sera białego, 1 duży ugotowany ziemniak, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, mąka pszenna tyle ile przyjmie ciasto, szczypta soli


Wykonanie: Ser i ziemniaka trzemy na małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i robimy jednolite ciasto, ma mieć zwartą konsystencje żeby można było je formować. Polecam rozwałkowanie wałeczków i pocięcie ich. Gotujemy niecałą minutę aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, lub oliwą.


budyniowo serowe kluseczki gotowane w wodzie