Monika C.

 Gołąbki robimy w domu bardzo często, przeważnie tyle żeby mogły Nam wystarczyć na 2 dni. Wszyscy je lubią, i z wieloma sosami można je łączyć. Kiedyś nawet zrobiłam z kaszy gryczanej która zastąpiła w przepisie ryż, ale nie wszyscy kaszę u mnie lubią. Niestety, bo mi akurat z gryczaną bardzo też smakowały. Poniżej podaje Wam przepis na gołąbki wołowe z warzywami. Wołowina pięknie w nich pachnie, a smak warzyw nie jest przytłaczający. Jeśli nie macie wołowiny, możecie ją zastąpić mięsem wieprzowym, drobiowym albo mieszanym Jak wolicie:) Nawet mój Maluch je zjada z apetytem choć ma niecałe 1,5 roku:)


gołąbki z wołowiną i warzywami


***


Składniki: (na ok 5 osób) 1 średnia główka kapusty, pół kg zmielonego mięsa wołowego, pół kg ryżu, 1 jajko, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 duża cebula, pół małej cukinii ok 15 dag (niekoniecznie), oliwa z oliwek, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz,przyprawa do mięsa mielonego, łyżka koncentratu pomidorowego


Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i włożyć całą do garnka. Zalać całą wodą i gotować aż liście będą półtwarde. Wyciągać kolejno liście i kłaść na odwrócony talerz żeby się nie porwały i ociekły. I tak do najmniejszych liści. Ryż opłukać i ugotować w proporcji 2:1 czyli np. 2 szkl wody na 1 szkl ryżu. Gotować ok 15 min, odcedzić i opłukać zimną wodą. Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Przesmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy. W misce połączyć ugotowany ryż, mięso, ostudzone warzywa, natkę pietruszki, jajko, i przyprawić. Wyrobić ręką jednolitą masę. Kłaść tyle masy na liście żeby dały się zwinąć. Układać je w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Do 0,5 l przegotowanej  ciepłej wody dodać koncentrat, pół łyżeczki soli, wymieszać i wlać do garnka z gołąbkami. Przykryć garnkiem i dusić ok 2,5 h na średnim ogniu.


gołąbki z wołowiną i warzywami


gołąbki z wołowiną i warzywami