Monika C.
To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie smakowało. W książce 100 Nowych ciast siostry Anastazji jest znane jako Migdałowiec (wierzch ciasta jest w nim obsypany prażonymi migdałami). 
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
Masa:  1 l mleka, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 lub pół szkl cukru kryształu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, łyżka alkoholu, 1 budyń śmietankowy (ok 47 g)
Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka żelatyny, 1 paczka herbatników 330g (mogą być kakaowe lub 2 małe paczki mieszane)

Wykonanie:  
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.

Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.

Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.

1.Nałożenie masy budyniowej.
 2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa. 
5.  Druga warstwa herbatników.
6. Na drugą warstwę herbatników kładziemy śmietankę i posypujemy czekoladą.
i




Etykiety: edit post
23 Responses
  1. Uwielbiam ciasto 3 bit. Wygląda pysznie.
    Przepis na moje ciasto 3 bit jest tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/pyszne-slodkie-ciasto-3bit/


  2. anetin Says:

    super odmiana 3 bita :)


  3. wedelka Says:

    Wygląda bardzo apetycznie :)


  4. Niezwykle apetyczne ciasto :) Prawdziwy rarytas!


  5. zakateksmaku Says:

    Wygląda pięknie:) Został Ci może jeszcze jeden mały kawałeczek?:)


  6. wiktorkowa Says:

    końcówka ale jeden ładny by się jeszcze dało wykroić:) zapraszam do Bochni:D


  7. Ależ się prezentuje... siostrze na pewno tak pięknie nie wychodzi. A Twoje wygląda jak z obrazka...
    Uwielbiam to ciasto.


  8. Babe czka Says:

    Jakie równiutkie - jak robione przy linijce :D


  9. BabaLuca Says:

    no po prostu zjawiskowe


  10. ladylaura. Says:

    Wspaniale wygląda to ciasto ,raz robiłam na biszkopcie i smakuje lepiej niż z samymi ciastkami z paczki.


  11. Ależ bajeczne ciasto, piękne:)


  12. Anonimowy Says:

    Przepyszne ciasto,robilam wiele razy. Wszyscy w mojej rodzinie sie zachwycaja. Polecam!!!


  13. wedelka Says:

    Chce je upiec, ale mam kilka pytań. Jakie wymiary blaszki? Jakiej gramatury budyń? Ile tego cukru w masie, bo nie jest podane? I rozumiem, że puszkę gotujemy, bo o tym nie wspomniano ;)


  14. wiktorkowa Says:

    wedelko : ciasto piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 x 36. Do masy potrzeba ok 3/4 szkl cukru, całość cukru zużywamy do budyniu więc gdy rozcieramy masę z masłem już nie jest potrzebny. Budyń gramatury 40 g. A puszkę nie gotujemy bo wystarczy kupić gotową masę kajmakową którą wystarczy otworzyć i położyć na herbatnikach:) w razie pytań służę pomocą:) pozdrawiam:)


  15. wedelka Says:

    Dziekuję za odpowiedź :) Z tym cukrem chodziło mi o to, że w składnikach masy nie jest on wymieniony, a w opisie już tak, więc nie wiedziałam ile go potrzeba :) Masą kajmakową kupię gotową. Pozdrawiam :)


  16. Anonimowy Says:

    a jaki wymiar blachy?


  17. Monika C. Says:

    wymiar blachy tak jak wyżej w komentarzu: 24x36, może też być na odrobinę mniejszej:)


  18. Anonimowy Says:

    Fajny bloog, wizualnie i kulinarnie.


  19. Anonimowy Says:

    Pyszne ciacho,biszkopt jednak kupiłam w Lidlu i masę budyniową,ciasto wszystkim smakowalo.


  20. Anonimowy Says:

    no to ja się tak zdenerwowałam! otóż biszkopt ok, ale połączenie margaryny z masa budyniową ani wczoraj ani dziś mi nie wyszła. Za pierwszym i za drugim razem się zważyło. Masa była zimna, kostka margaryny "Kasia" miękka. Wlewałam powolutku, jak to ma się w zwyczaju przy robieniu wszelkich kremów. Dziś to olałam i własnie studzi się zwykły budyń bez żadnych dziwolągów :(


  21. Anonimowy Says:

    Będę je robić na święta bo pysznie wygląda, tylko nie rozumiem do czego mleczko skondensowane? - bo do masy pisze litr mleka (normalnego), potem u góry śmietanka, a to skondensowane to do czego ma być? Pozdrawiam:) -Patka.


  22. Anonimowy Says:

    Bardzo dobre ciasto , na pewno będę je piekła :)


  23. Anonimowy Says:

    no tak doświadczona gospodyni jak wedelka pytała czy mleko skondensowane gotujemy ,a młode nie bardzo wiedza o co chodzi z tym mlekiem skondensowanym , bo to dopiero półprodukt do masy kaimakowej troszke skopałaś najlepiej napisać gotowa masa kaimakowa lub gotowane słodkie mleko skondensowame(2-4 h) Ciasta staranne - fajnie.


Prześlij komentarz