Monika C.
W dzisiejszy Światowy Dzień Makaronu mam dla Was oryginalną zapiekankę i szybką w przygotowaniu. 
Zachęcam do wypróbowania :)  

Składniki: (dla 4-5 osób)
400 g makaronu świderki, 30 dag brukselki, 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, 1 łyżka masła, 20 dag salami chorizo (lub innego ulubionego salami), 30 dag sera żółtego, kilka kropel soku z cytryny, bazylia, pieprz, 

Sos beszamelowy: 
2 szkl mleka, 1/4 kostki masła, 2,5 łyżki mąki, pół łyżeczki soli, odrobina pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, 
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg instrukcji. Brukselkę obrać, umyć i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Gotować ok 5 min. Wyjąć z wody, opłukać zimną wodą. Naczynie ceramiczne lub żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ugotowanego makaronu. Na nim ułożyć warstwę z brukselki. Lekko potrzeć serem żółtym i przykryć resztą makaronu. Chorizo kroimy na plastry i układamy na makaronie. Pomidory obieramy ze skórki i pokrojone kładziemy na kiełbasie. Posypujemy pomidory bazylią i pieprzem. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy dość grubo startym żółtym serem.

Sos beszamelowy: Masło roztapiamy na małym ogniu na patelni lub rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając robimy zasmażkę. Wlewamy mleko z resztą przypraw i nadal mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć.