Monika C.
Jak w każdy weekend coś dobrego dla łasuchów:) Dziś tort kawowy z frużeliną wiśniową.
Jest dość pracochłonny ale myślę że warto:)
Przepis na frużelinę wiśniową podpatrzyłam na mojewypieki.com

***
Składniki:  
Biszkopt ciemny: 3 jajka, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5  szklanki cukru kryształu, 2 łyżki zimnej wody

Biszkopt jasny: 
4 jajka, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

Masa : 1 litr mleka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek cukru, 4 żółtka, 4 płaskie łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
2 kostki masła i 3 łyżki esencji rozpuszczalnej kawy (zalanej wrzątkiem)
Frużelina wiśniowa: 280 g wiśni (lub innych owoców - mogą być mrożone), 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 0,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:  Biszkopt ciemny: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem, kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni. Upiec dwa ciemne biszkopty.
Biszkopt jasny:
Ubić piane z białek. Do ubitej piany dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać stopniowo żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 30 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy go wzdłuż na dwie części.
Masa: 
1/2 l mleka zagotować z cukrem w rondelku. Do pozostałego 1/2 l mleka dodać żółtka, obie mąki - dobrze wymieszać żeby płyn był bez grudek. Wlać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Powstały budyń przykryć ( żeby nie zrobił się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. 
Kostki masła (odstanego w temp pokojowej) dobrze ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Gdy powstanie jednolita masa dzielimy ją na pół. Jedną część przekładamy do drugiej miski i miksujemy z rozpuszczoną kawą. Ile jej damy zależy od nas ale nie przesadźmy bo masa może się zważyć.
* jeśli masy są dla nas mało słodkie możemy podczas ucierania dodać cukru pudru oraz ulubionego alkoholu
 
Frużelina wiśniowa: Można też użyć wiśni z kompotu.W garnuszku owoce zasypać cukrem i grzać na niewielkim ogniu, żeby cukier się roztopił a sok puści. Dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy osobno z paroma łyżkami soku powstałego przy podgrzewaniu i wlewamy do garnka. Mieszamy. Masa zgęstnieje jak kisiel. Dodajemy żelatynę i odstawiamy z palnika. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

Przełożenie tortu:  biszkopt ciemny- masa kawowa- biszkopt jasny- frużelina wiśniowa- biszkopt jasny-masa budyniowa- biszkopt ciemny


 

Etykiety: edit post
14 Responses
  1. ladylaura. Says:

    Apetyczny tort ,pozdrawiam.


  2. Frużelina wiśniowa z tego przepisu jest przepyszna! Tort musiał smakować cudownie, bo i tak wygląda :-)


  3. wedelka Says:

    Piękny :) Jak z najlepszej cukierni :) Równiutkie warstwy :)


  4. Po prostu wspaniały! Musi smakować świetnie, bo wygląda super :)


  5. ooo.. taki weekendowy deser to ja rozumiem :D
    Poproszę o kawałek, choćby mały! :D


  6. gin Says:

    Wygląda wspaniale :)


  7. zakateksmaku Says:

    Absolutnie cudowny deser:) Wart, każdej minuty spędzonej w kuchni:)


  8. agattekh Says:

    Piękny tort, rewelacja :-)


  9. Ula Says:

    Ojej smakowity i tak pięknie przygotowany. Choć nie jestem łasuchem z ochotą bym posmakowała. Ciepło pozdrawiam ;


  10. Alinka Says:

    Piękny tort w przekroju:)


  11. MamaAm Says:

    Piękny tort napewno bardzo smaczny


  12. Anonimowy Says:

    Chciałam zaznaczyć,że w sposobie wykonania ciemnego biszkoptu nie jest podane kiedy wlewamy zimną wodę :)


  13. Anonimowy Says:

    a po co ta woda w czekoladowym biszkopcie????


  14. Anonimowy Says:

    na jaką dużą tortownice ten tort?


Prześlij komentarz