Unknown

Nadchodzi jesień a wraz nią ochota na nieco cięższy deser. Przynajmniej tak jest w moim domu. Wśród miłośników sernika znajdziemy takich co lubią bardziej puszyste, lekkie, inni sycące, bardziej słodkie. Przepis który Wam dziś podaje jest na sernik kremowy,wilgotny i syty. I robię go z wiejskiego sera lub z dodatkiem kupnego w kostkach.


Przepis na kruche ciasto znajdziecie tu.
Składniki: SER: 2- 2,2 kg tłustego lub półtłustego sera, 9-10 jajek, 1,5 szkl cukru, 2 budynie waniliowe, pół kostki masła lub margaryny, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie rodzynek  lub skórkę pomarańczową (lub oba jak lubimy:)

Wykonanie: Ser zmielić trzy razy. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dajemy do takiej miski żeby zmieścił się w niej ser. Ucieramy ( na dużych obrotach) żółtka z cukrem na gładką puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do sera wsypujemy budynie, kasze i proszek do pieczenia. Miksujemy żeby się połączyły z serem. Wlewamy roztopiony tłuszcz małym strumieniem ciągle miksując. Z białek które nam pozostały olewamy 2 i resztę ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Gdybyśmy dali pianę ze wszystkich białek sernik mógłby być  zbyt twardy. Ubitą pianę mieszamy łyżką (nie miksujemy!) z serem. Wsypujemy skórkę i/lub rodzynki. Pieczemy ok 65 min w temp 180 stopni (funkcja góra-dół). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 min zmieniłam na funkcje pieczenia od dołu. Jeśli Wasz piekarnik dobrze piecze to nie musicie tego robić:)

Sernik piekłam w formie 25x36, myślę że równie dobrze upiekłby się w nieco mniejszej formie lub tortownicy i byłby przez to wyższy:)


Etykiety: edit post
20 Responses
  1. BabaLuca Says:

    Uwielbiam właśnie takie serniki - aż mi ślinka na samą myśl ciecze, super ciasto


  2. Anonimowy Says:

    Proszę o kontakt (adres e-mail wraz z nazwą bloga) na kontakt@blog-media.pl Chciałabym przedstawić możliwość współpracy


  3. Mmm, te zdjęcia przypominają mi sernik, który zawsze piecze moja babcia. :) Najlepszy na świecie.


  4. iooo.. pyszny klasyk! :)


  5. gin Says:

    Wygląda cudnie :)
    Ja uwielbiam wszystkie serniki, a ten podoba mi się wyjątkowo :)


  6. judik Says:

    Pyszny, tradycyjny sernik - mniam :-)


  7. Jola8000 Says:

    Już od dawna chodzi za mną sernik a ten wygląda rewelacyjnie


  8. Jeden z moich ulubionych, taki zwyczajny, a taki smaczny :)


  9. Ula Says:

    Strasznie lubię takie tradycyjne serniki, pycha !


  10. anetin Says:

    prezentuje się super! porywam kawałeczek ;)


  11. agattekh Says:

    Moje ulubione ciacho :-)


  12. KuchAsia Says:

    uwielbiam ten sernik! :)


  13. Anonimowy Says:

    Potrzebuje przepis na kruchy spod tego sernika


  14. Unknown Says:

    ile trzeba tego sera ponad 2 kg


  15. Gani Says:

    Wyglada cudownie a jeszcze lepiej smakuje . Uwielbiam .....


  16. Anonimowy Says:

    Bardzo wysoki wychodzi sernik czy taki średniej wysokości?��


  17. Zuzanna Says:

    Tradycjny sernik jest najlepszy ;)


  18. Kinia.B Says:

    Zdecydowałam się napisać komentarz, gdyż praktycznie wszystkie tutaj są bezwartościowe. Ludzie oceniają zdjęcia zamiast gotowy produkt. Sernik upiekłam zgodnie z instrukcją. Moje przemyślenia to: cukru dodała bym tak z 1/4 szkl wiecej poza tym w smaku pychota. Wychodzi wysoki i wilgotny.


  19. Anonimowy Says:

    Dziękuję, takich komentarzy potrzeba 🤗


  20. ella Says:

    Piekę sernik według b.podobnego przepisu, różnica jest jednak taka, że piekę go bez spodu( taki lubimy), bez kaszy manny, daję też mniej cukru, reszta składników identyczna.Jest to sernik niezawodny i b.dobry. Ela


Prześlij komentarz