Monika C.
I znów śliwki! :) Kruche ciasto, śliwki węgierki i delikatny ser.  
Na prawdę fajne połączenie smaków:)
Składniki (blacha o wym spodu 20x35cm):
Kruchy spód:
  • 300 g mąki
  • 130 g masło
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
Masa serowa:
  •  1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka soku z cytryny, lub aromatu cytrynowego
  • 1 cały budyń
Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek, łyżeczka cynamonu, łyżka bułki tartej
Wykonanie:
1. Spód: Składniki ciasta siekamy na stolnicy i zarabiamy w jedną całość. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je bułką tartą.* Układamy śliwki na całej powierzchni ciasta skórką na dole. Znów obsypujemy całość szczyptą bułki tartej i cynamonem.
2. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek do osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką,lekko puszystą masę (cukier nie musi się do końca rozpuścić). Dodajemy ser, sok z cytryny i miksujemy aż się składniki ładnie połączą. Wsypujemy budyń. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z serem. Mieszamy. Można teraz spróbować sera- jeśli wg Was jest mało słodki można dosypać cukier puder. Gotową masę wykładamy na śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni na 1 godzinę. 
*dzięki temu sok ze śliwek wchłonie się w bułkę a nie w kruchy spód, bułki nie czuć  po upieczeniu ciasta

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sliwka-robaczywka

Etykiety: 7 komentarze | edit post