I znów śliwki! :) Kruche ciasto, śliwki węgierki i delikatny ser.
Na prawdę fajne połączenie smaków:)
Na prawdę fajne połączenie smaków:)
Kruchy spód:
- 300 g mąki
- 130 g masło
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- łyżka soku z cytryny, lub aromatu cytrynowego
- 1 cały budyń
Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek, łyżeczka cynamonu, łyżka bułki tartej
Wykonanie:
1. Spód: Składniki ciasta siekamy na stolnicy i zarabiamy w jedną całość. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je bułką tartą.* Układamy śliwki na całej powierzchni ciasta skórką na dole. Znów obsypujemy całość szczyptą bułki tartej i cynamonem.
2. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek do osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką,lekko puszystą masę (cukier nie musi się do końca rozpuścić). Dodajemy ser, sok z cytryny i miksujemy aż się składniki ładnie połączą. Wsypujemy budyń. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z serem. Mieszamy. Można teraz spróbować sera- jeśli wg Was jest mało słodki można dosypać cukier puder. Gotową masę wykładamy na śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni na 1 godzinę.
a co z białkiem?hs
umknęło mi przy pisaniu:) dziękuje za zwrócenie uwagi. Niedopatrzenie naprawione:)
wiktorkowa
wygląda mniammniastycznie!;)
U Ciebie zawsze bardzo apetyczne ciasta, dzisiaj udane połączenie sera i śliwek, aż chce się spróbować :)
orany! kocham połączenie sera ze śliwką!
Serniczek pierwsza klasa, dodatek śliwek to świetny pomysł :)
Wygląda pysznie! Zapisałam do zrobienia :-)
Pyszne piekę już drugi raz
Bardzo smacznie wygląda
Wypróbowałam mniam, dziękuję
Can you please explain "one whole pudding"
Thank you.