Monika C.


Szybka sałatka na drugie śniadanie, idealna do spakowania do pracy lub szkoły. Oscypek możemy zastąpić filetem z kurczaka.
Sos robię najczęściej jogurtowy lub na bazie oliwy z oliwek i ziół.
 ***
Składniki: (dla 2 osób)  ok 6 liści sałaty lodowej, 3 jajka, 25-35 dag oscypka, garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory, 1 mała cebula czerwona,
Dressing jogurtowy:  1 mały jogurt naturalny, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, odrobina suszonej bazylii

Wykonanie:  Jajka gotujemy na twardo. Liście sałaty myjemy, osuszamy. Palcami rozrywamy do miseczki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Zwykłe pomidory łupimy i kroimy na cząstki. Cebulę siekamy w pióra. Jajka obieramy i kroimy na grube kawałki. Oscypek dzielimy na dość grube plastry które przecinamy na pół. Kładziemy go na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. I krótko obsmażamy z obu stron. Nie można zbyt długo bo ser się roztopi. Całość mieszamy i zalewamy sosem jogurtowym. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/sniadania-do-pracyszkoly
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/salatka-na-wynos