Unknown

jarzynowe muffinki


Piknikowe jedzenie często kojarzy nam się z czymś słodkim. Dlatego myślę, że warto przygotować  na odmianę coś na słono. Właśnie dlatego dziś propozycja na muffiny z warzywnym nadzieniem. Pyszne na ciepło i na zimno. Dobre dla tych dzieci które nie przepadają za warzywami :)


 


Składniki:


1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 marchew, 1 por, pół pietruszki, pół cebuli, 20 dag groszku zielonego, 70 g masła, 1 szkl mleka,  1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki mąki pszennej, 1 białko, sól, pieprz
jarzynowe muffinki


 Sposób wykonania: Ciasto odmrozić jeśli to konieczne. Warzywa obrać i umyć w zimnej wodzie. Do rondelka kroimy na półplasterki marchew, pietruszkę, pora. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę masła i oliwę. Dusimy ok 10 min pod przykryciem żeby jarzyny lekko zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy sos: roztapiamy pozostałe masło na niewielkim ogniu  i zasypujemy je mąką, trzepaczką energicznie mieszamy zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy całość tak długo aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Mieszamy jarzyny z sosem. Z ciasta kroimy kwadraty ok 7x7 cm. Wypełniamy nimi formy do muffinek. Nakładamy farsz. Możemy to zrobić z całości ciasta, lub tak jak ja- z połowy, 1/4 użyłam na przykrycie babeczek. A z pozostałej części uplotłam mały warkocz z farszem:) Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu możemy na środku ciasta zrobić rząd z farszu a boki naciąć. Nacięte pasy nakładamy na siebie. Ważne żeby zrobić to dość szczelnie a wtedy będziemy mieć pewność że farsz nam nie wypłynie. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp 200 stopni na ok 30 min.


jarzynowe muffinki


jarzynowe muffinki


Czas na piknik - koniec!jarzynowe muffinki