Monika C.

ie często robię zupy w postaci kremów, bo jednak większość domowników woli tradycyjne.


Ale od czasu do czasu warto się skusić na jakąś nowość.


Tym razem z patisonów, dostałam ich trochę więc żal ich nie wykorzystać:)


 zadowoli każde podniebienie


Składniki: (dla 2 osób) 3 średniej wielkości patisony, 1 cebula, 1 marchewka, łyżka masła (lub oliwy), 1 ząbek czosnku, 1,5 szkl wody, przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry


Sposób przygotowania: Patisony obieramy, kroimy na połowę, wydrążamy pestki z miękiszem. Obieramy marchew i cebulę, kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, podsmażamy przez 10 min na maśle. Dolewamy wodę, solimy, dusimy ok 20 min aby składniki zmiękły. Kroimy drobno czosnek,dodajemy z resztą przypraw. Zestawiamy z ognia, blenderujemy na mus. Przed podaniem podgrzewamy. Możemy podać zupę w wydrążonych dużych patisonach.


coś na odmianę dla lubiących zupy


 


Resztę patisonów zamarynowałam na zimę. Myślę,że na pewno się nie zmarnują.


Zalewa:
1 szklanka octu,
5 szklanek wody,
sól i cukier do smaku.


Ziele angielskie, liść laurowy, plastry marchwi, ząbki czosnku, chrzan, gorczyca, koper, krążki cebuli.


Patisony z przyprawami zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok 15 min.


 patisony w aromatycznej zalewie




 

Etykiety: edit post
0 Responses

Prześlij komentarz