Lato już praktycznie za nami ale miałam ochotę na ostatni pewnie już w tym sezonie sernik na zimno.
W domu mam liczne grono zwolenników tego deseru. Tym razem wariacja z borówką;)
Składniki:
- 1 paczka biszkoptów
- 1 kg białego sera
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru pudru (w zależności jak słodko lubimy)
- 2 galaretki (moje: cytrynowa i malinowa)
- pół kostki masła lub margaryny
- dowolne owoce
Sposób przyrządzenia:
Tortownice wykładamy folią aluminiową, układamy biszkopty. Ser mielimy 2 razy, rozcieńczamy cytrynową galaretkę w pół szkl wody- odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę, dodajemy żółtka, cukier puder, dużymi łyżkami stopniowo dodajemy ser. Na małych obrotach wlewamy galaretkę. Gotowy ser wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki min na godzinę żeby masa serowa stężała. W tym czasie rozpuszczamy drugą galaretkę według opakowania, gdy ostygnie układamy owoce na serze i zalewamy delikatnie galaretką.
Często robiłam ten sernik z zalegających Danio w lodówce. Tylko wtedy bez cukru pudru:)
Prześlij komentarz