Monika C.

Oglądając ostatni odcinek ,, Życie od kuchni" zaintrygował mnie ten przepis tak bardzo, że zrobiłam go na drugi dzień. Od razu piszę że nie jestem fanką zup- kremów. Lubię coś chrupać w zupie:) a jednak tą mogłabym jeść bardzo często,bo jest pyszna:) A tym wygodniejsza dla mnie bo może ją jeść mój Roczniak, a po dodaniu soku z pomarańczy i imbiru staje się oryginalną zupą dla nas:) Przepis lekko zmodernizowałam pod swój smak.


krem z marchewki z imbirem i pomarańczami


Składniki: (na 4 porcje) 500 ml rosołu drobiowego, 400 g obranej i umytej marchewki, 1 cebula,  2 łyżki masła, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżka imbiru, kilka kropel soku z cytryny, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3 łyżki śmietany 12%, świeży koperek, pieprz


Wykonanie: Masło rozpuścić i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć ok 5 min. Do garnka przełożyć cebulę, zalać bulionem, dodać kawałki kurczaka i pokrojoną na plastry marchew. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Ok 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyjąć mięso i zmiksować na krem pozostałość w garnku. Odlewamy porcje dla dziecka i dodajemy pokrojony kawałek fileta. Dla dziecka już mamy obiad:)


Tak szczerze to po dodaniu pieprzu ta wersja niby dziecięca też mi smakuje. Ale jak chcemy jeszcze wyraźniejszy smak- do kremu wlewamy sok z pomarańczy, wsypujemy imbir i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem jeśli to konieczne. Możemy podać z grzankami lub z prażonymi płatkami migdałów.


krem z marchewki z imbirem i pomarańczami


obrazek pomarańczy pochodzi ze str: https://polowkipomaranczy.pl

Etykiety: edit post
5 Responses
  1. mostownica Says:

    Na prażone płatki migdałów bym nie wpadła, żeby je dorzucić do zupy marchewkowej :) Bardzo ładny kwiatek Ci wyszedł ze śmietanki :)


  2. Mmm.. uwilebiam krem z marchewki. Z sokiem pomarańczowym i imbirem jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się niesamowicie smacznie :-)


  3. Akurat mam świeży imbir w domu, mam nadzieję, że się nadaje, bo chętnie zrobiłabym tę zupę, wygląda pysznie!:)


  4. wiktorkowa Says:

    Ewo ze świeżym to myślę że będzie jeszcze smaczniejsza:) byle tylko nie przesadzić, bo będzie zupa imbirowa;)


  5. anetin Says:

    pięknie się prezentuje :) zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu ;) pozdrawiam


Prześlij komentarz