Monika C.

Wyjątkowo smaczna i syta zupa która mnie zachwyciła swoją oryginalnością. Niby proste składniki a bardzo do siebie pasujące:) Nie wymaga dużych przygotowań i robi się ją na prawdę szybko.


zupa koperkowa z kapustą włoską,białą kiełbasą i ziemniakami


 


Składniki: (na garnek ok 2,5 l)


pół średniej główki kapusty włoskiej, 3 białe kiełbasy, ok 4- 5 dużych ziemniaków, kostka warzywna lub wywar warzywny, sól, pieprz, majeranek, cząber, 2 łyżki śmietany 12% lub jogurt naturalny, łyżka mąki pszennej, 1/4 szkl wody, świeży koperek


***


Wykonanie:


Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zalać wywarem lub wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować na niewielkim ogniu żeby ziemniaki były półtwarde. Dodajemy pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę. Do tego jeszcze kapustę. Doprawiamy łyżeczką cząbru, majeranku, solą (lub jak ktoś lubi vegetą), pieprzem. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną i wszystkie składniki nieco się ,,przegryzą" ;)  Podbijamy zupę: W szklance łączymy śmietanę, mąkę i wodę. Dobrze roztrzepujemy żeby nie było grudek. Zupa powinna być gorąca i lekko ,,pyrkać". Wlewamy naszą zaprawę cienkim strumieniem, lekko mieszając. Wyłączamy. Na koniec dodajemy świeży posiekany koperek. Można podawać z chlebem:)


zupa koperkowa z kapustą włoską,białą kiełbasą i ziemniakami



Etykiety: , edit post
8 Responses
  1. anetin Says:

    świetna na wiosenny obiad :)



  2. Bardzo dobra zupka, akurat na taką pogodę :)


  3. Ciekawy przepis, zupka musi być pyszna:)


  4. judik1119 Says:

    Takiej zupki nie znałam, podoba mi się:-)


  5. agattekh Says:

    Robiłam zup ę z kapusty włoskiej, pychota :-)


  6. Taka zupa, to prawdziwa poezja, aż mi zapachniało ;) !


  7. Anonimowy Says:

    Witam,taką zupkę właśnie jutro robię na obiadek,mniam ,już mi pachnie.
    Ewa


Prześlij komentarz