wtorek, listopada 26, 2013

Blok mocno czekoladowy w waflu.

Mój pierwszy blok czekoladowy uważam za udany:) Mocno czekoladowy z bakaliami i kandyzowanymi owocami rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z miesięcznika Smaki Życia, lecz został przeze mnie nieco zmieniony.
 Składniki:
  • 1/2 szkl wody
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  •  2 łyżki kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • garść rodzynek
  • garść  pokrojonych migdałów/ lub orzechów
  • garść owoców kandyzowanych
Wykonanie:
 Formę wykładamy waflem.* W garnku połączyć wodę, cukier, kakao, masło i pokrojoną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników i zagotowania. Zdjąć z ognia. Powoli wsypywać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, rodzynki, orzechy i owoce. Herbatniki nie powinny być drobno rozkruszone ponieważ podczas mieszania i tak się nieco pokruszą. Gotową masę wykładamy do formy, przykrywamy waflem i odstawiamy na ok 4 h w zimne miejsce żeby masa stężała.
*jeśli nie chcemy wykładać formę waflem to wystarczy ją zastąpić folią spożywczą.


 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szybkie-ciasta-edycja-jesienna

11 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Na pewno jest smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowity i wygląda super efektownie ;) !

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam ani nie jadłam, ale Twój wygląda tak smakowicie, że aż ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, słodkie, mocno czekoladowe = idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wydanie bloku. W waflu prezentuje się obłędnie :)
    Choć przyznam Ci się szczerze, że nigdy za blokiem nie przepadałam... tak twojego z chęcią kawałek bym skosztowała. Swoją drogą nie jadłam go już wieki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś moja mama namawiała mnie żeby zrobiła blok na weekend mimo moich innych planów, jej odmówić nie mogę:)
    Apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. kurcze! Ale go ładnie zapakowałaś :D
    Mega, zjadłabym kawałek.. nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie to wygląda, dobry pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama robiła kiedyś podobne czekoladowe cudo! Pięknie Ci się udał! Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Blok czekoladowy to moje najlepsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Smak szczęścia! uwielbiam! Muszę spróbować odtworzyć ten smak. Ostatnio zaczęłam piec i robić różne łakocie. Mnóstwo przepysznych inspiracji znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i od tych właśnie przepisów zaczęłam stawiać swoje pierwsze kroki w wypiekach i domowych łakociach.

    OdpowiedzUsuń