poniedziałek, listopada 25, 2013

Zapiekanka z chleba grahamka.

Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na śniadanie. Coś dla tych co lubią zjeść na ciepło, i nie mają zbyt dużo czasu rano:) 
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Składniki: (na formę o wymiarach: )
  •  6 kromek chleba grahamka
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka 2%
  • 2 łyżki masła (1 do roztarcia,1 na wierzch)
  • 1  jabłko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: 
 Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie musi być grubo). Dno wyłożyć połową chleba. Jabłko obrać, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na chlebie. Posypać je rodzynkami i przyłożyć drugą warstwą chleba. ( Jeśli mamy wyższą formę możemy dodać 3 warstwę i zwiększyć zalewę o 1 jajko i 0,25 l mleka). W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, cynamon, gałkę. Mieszanką zalać całość. Wierzch obsypać skórką pomarańczową i małymi kawałkami masła. Całość zapiec bez przykrycia w temp 180 stopni na ok 15 min. Aż masa się zetnie a wierzch ładnie zarumieni.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania


10 komentarzy:

  1. Pomysł przedni, nie słyszałam jeszcze o takim daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ słodkie śniadanie i to na ciepło jeszcze... myślałam najpierw, że zapiekanka będzie na ostro, jak zobaczyłam zdjęcia, a tutaj tak miłe zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu mam już pomysł na wersję na ostro:) ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię czasem takie śniadanie - pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robiłam kiedyś taką zapiekankę z chałki ale taki grahamek pewnie o niebo zdrowszy

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł i znakomite na sniadanie ;) !

    OdpowiedzUsuń