sobota, listopada 23, 2013

Szarlotka z dwukolorowym biszkoptem.

Nadmiar jabłek sprawia że próbuję je ciągle wykorzystywać. Dlatego dziś szarlotka z kruchym ciastem i biało czarnym biszkoptem. Proste a efektowne ciasto na jesienne ( i nie tylko:) wieczory.

***
Składniki:
Kruche ciasto: 5 żółtek, 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl c.pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru ( niekoniecznie), 2 czubate  łyżki kaszy manny

Biszkopt: pozostałe z ciasta 5 białek, 15 dag cukru, 5 dag mąki zwykłej, 6 dag mąki ziemniaczanej, sok z 1 połówki cytryny, 1 łyżka proszku do piecz., 1 łyżka kakao


Wykonanie: 
Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną masę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao. Wyłożyć na jabłkach. Najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną. 
Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180 stopni.

Przełożenie ciasta:
kruche ciasto -jabłka- biała masa biszkoptowa- ciemna masa biszkoptowa- kruche ciasto

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/nie-byle-jaka-szarlotka

28 komentarzy:

  1. Pięknie i apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie wygląda... jeju wstyd wstyd wstyd jeszcze szarlotki w tym sezonie nie robiłam. Nic tylko trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wybornie! :) Świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu jeszcze na pewno to nadrobisz:) u mnie wszyscy uwielbiają szarlotki ( a w domu dużo amatorów słodkości:) więc nie mam wyjścia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda czadersko! Nie na jednym zrobiłaby wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pięknie się prezentuje! cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Warstwy takie piękne i takie widoczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz co ja znowu tyle nie piekę. Tylko jak goście mają być. Bo u mnie ciacha tak po prostu nie schodzą...

    OdpowiedzUsuń
  9. To Ci się nie dziwię, bo jak bardzo nie schodzą to się nie opłaca robić często. U mnie jest dopiero 14:30 a już niema większej połowy ciasta upieczonego w sob wieczorem:] takie łasuchy;)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie też była szarlotka biszkoptowa ale już jej nie ma - Twoja bardzo mi się podoba - taka kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  11. pysze! i ładne! i talerzyk fajny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Tworzysz cuda:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda cudownie:) na sam widok ma się ochotę je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis doskonały! :) Już wiem, czym uraczyć gości w następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No taka piękna, ze klękajcie narody, podziwiam szczerze:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moniko jak połozyć ciasto kruche na surowym biszkopcie?czy nie upadnie pod jego ciężarem?dzięki za odpowiedź..pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj, biszkopt lekko się obniży pod jego ciężarem ale nie upadnie. Jeśli się mimo to obawiasz, to nie dziel ciasta na równe dwie części tylko na górę daj cieńszą warstwę. Nie musi być idealna do tej warstwy kruchego na dole:) Dobrze rozwałkuj i delikatnie połóż na masie biszkoptowej i do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jaki wymiar brytfanki?

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  20. nie napisałaś jak pieczesz bo kładąc na biszkopt ciasto kruche to nie piecze się tak jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  21. Kochani, forma do pieczenia miała wymiary 39 x 23,5 x 7cm wys.
    Droga/drogi anonimowy 8 sierpnia 2014-
    Ciasto pieczemy z warstwą surowego ciasta na spodzie, przesmażonych jabłek na nim, surowych biszkoptów i surowego ciasta na samej górze. Wszystko się piecze RAZEM ok niecałej godziny:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis jest niedokładny:
    - brak wymiarów formy
    - brak informacji co zrobić z drugą połową ciasta kruchego

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dlaczego nie wyrósł mi ten biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Pieke takie ciasto tylko nie daje tego kruchego ciasta na wierzch bo bardzo przygniata biszkopt i trudno go rozlozyc

    OdpowiedzUsuń